Новини от Елена

Правителството дава �?анс на малките болници в региона

Малките болници стават консултативно-диагностични центрове и в тях могат да бъдат разкрити дневни стационари с до 10 легла, ре�?и правителството на заседанието си в сряда. Болните ще се лекуват за по един ден, а ако са в по-тежко състояние, ще се отпращат към големите болници. Тези промени са предвидени в Закона за лечебните заведения, които подлежат на дискусия в Народното събрание. Освен това ще се даде възможност общопрактикуващи лекари да бъдат съучредители на тези центрове, като по този начин сградите на закъсали болници могат да бъдат спасени. Предвижда се новата реформа да влезе в сила от януари 2013 г.
Тези промени са надежда за общините в П. Тръмбе�? и Елена, където болниците вече не работят. Преди две години в П. Тръмбе�? бе закрит стационарът, тъй като лечебното заведение не се вмести в новите медицински стандарти на здравната каса. Болницата остана с �?ест клинични пътеки и това предрече фалита й. Опитите на Общината болничната помощ да бъде възродена, като се потърсиха нови лекари, се оказаха неуспе�?ни. Вчера новият заместник-кмет на Полски Тръмбе�? Назис Кадир коментира, че промените в Закона за лечебните заведения са �?анс за общината да си върне болничната помощ, макар и еднодневна. По този начин сградата на болницата ще има диагностично-консултативен център с едно отделение, ще се използва и наличната лаборатория и рентгенова апаратура. Предстои ръководството на Общината да обсъжда нови възможности, за да се намери най-доброто ре�?ение. Кметът Георги Чакъров е категоричен, че в общината трябва да има болнична помощ. Всичко зависи по какви клинични пътеки ще бъдат лекувани пациентите в стационара и дали финансирането ще бъде ефективно, смята Чакъров.
Проблемът с болницата в Елена е по-сложен. Там персонал от 30 лекари, медицински сестри и санитарки всеки ден ходят на работа, без да вър�?ат нещо. Болницата е затънала с дългове над 830 000 лв. и вече има съдебни искове за неизплатени заплати. НАП е запорирала сметките на лечебното заведение, което дължи 170 000 лв. за данъци. Тъй като няма дейност, РЗОК не финансира лечение, а болницата има сключен договор с касата за 11 клинични пътеки. В момента в стационара се извър�?ва финансова ревизия, за да се установи фактическото състояние.
Тази реформа би ни дала �?анс да възродим болницата, но до 2013 г. има още много време и стационарът може да бъде разпродаден заради дълговете, заяви вчера зам.-кметът на общината Йордан Димитров. Според него трябва добре да се прецени дали да има болница в Елена, но трябва да се запази на всяка цена медицинският център. Той се намира в сградата на лечебното заведение и при евентуална продажба на болничните активи докторите специалисти излизат на улицата.
Промените в Закона за лечебните заведения включват и възможности за окрупняване на болниците, за да се пести от административен персонал. Още преди няколко години се роди идеята областната болница във В. Търново да вземе еленската и да я спаси от фалит, но всичко остана само идея. С новите промени сега това ще бъде регламентирано. Според �?ефа на МОБАЛ д-р Людмил Гецов областната болница е доста натоварена, пък и собствеността на двата стационара във В. Търново и Елена е различна – преплитат се държавни с общински капитали. Така че на болницата в Елена не й остава нищо друго, освен да се възползва от възможността за дневен стационар, за да спаси здравеопазването в общината.
С проекта за промени в Закона за лечебните заведения се променя и философията на здравната карта във всяка област. Касата вече ще има право да отказва договор на болници, които не отговарят на изискванията. Критерий ще бъде средната необходимост за страната, а изискванията за стационарите ще бъдат разработени допълнително. Според �?ефа на РЗОК д-р �?ван �?ванов Великотърновска област се намира “в златната среда” по осигуреност на болнично лечение и няма опасност някое от сега работещите лечебни заведения да отпадне догодина. Стига то да отговаря на новите медицински стандарти.

�?зточник Янтра Днес

RSS за коментарите

Публикувайте коментар.