Новини от Елена » Празник на еленския бут /14 – 16 октомври/ 2016 г.

Празник на еленския бут /14 – 16 октомври/ 2016 г.

Тазгодишното издание на Празника на еленския бут обещава да бъде още по-  впечатляващо. За разлика от предишни години, когато всичко се случваше в един ден, на едно място, и хората се струпваха на големи тълпи, за да могат да се докоснат до същинското празненство, тази път, празникът, придобил  национална известност, ще се преобразува в нещо наистина мащабно. Благодарение на усърдната работа на служителите от общинска администрация и добрата воля на дарители, доброволци и търговци, това значимо за региона събитие ще се превърне в още по-вълнуващо преживяване. Въз основа на натрупания от предишни години опит и интерес от страна на посетителите, си позволяваме да направим промени във формата на празника, като го съобразяваме с изискванията, желанията на гостите и техните препоръки.  Три дни улиците и площадите на очарователното ни градче ще преливат от емоции, добро настроение и усмивки на задоволство, за което сме се погрижили.

Скъпи гости, чувствайте се добре дошли! Нашето гостоприемство е пословично, а кулинарните ни изкушения, галещи небцето – неустоими.

Действието вече ще се развива на повече места. Не се тревожете дори и ако прогнозата за времето е намръщена, защото перфектната организация ви гарантира незабравими мигове дори при лоши метеорологични условия – имаме опит и в това.

Слагаме начало още в петък вечер (14 октомври), когато на сцената на пл. „Христо Ботев“ от 18:30 ч. започва концертът „Ние сме България“ на Национално училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев“ гр. Котел.

На следващия ден в 10:30 ч. на площада е официалното откриване на 5-то издание на празника. Нов елемент в програмата ще бъде пресъздаване на възстановката „Гурбетчиите се завръщат“.  Пренасяме се на градския пазар, който  в 10 часа ще се превърне в сцена за пресъздаване на еленската традиция „Пърлене на прасе над трап“. Ще бъде обособен касапски кът, където по обичай гостите ще опитат прясно приготвени мезалъци и ще се стоплят  с   ароматно вино и ракия.   В  близост до  касапите ще бъде подредена кулинарна изложба на участници от гостуващи общини, които ще представят своите готварски специалитети. Фолклорна програма, концерт на самодейни състави, томбола с много награди, забавна програма с участието на Димитър Туджаров – Шкумбата и концерт на оркестър „Ъндърграунд“ от Сърбия са само част от вълнуващата програма.  За да можете по пълноценно да изживеете празника, грижете за най-малките, поверите на нас! Градинката пред Бакаловата къща (бившия Туристически информационен център) сме превърнали в малка забавачница. С красиви къщички ще бъде пресъздадена приказката за Трите прасенца.  Децата ги очакват и още приятни изненади – лакомства „на корем“ и работилничка, организирана в тяхна чест. Парк „Калето пък, ще стане арена на спортни игри, които ще определят кой е „Най-як балканджия“.

На 16 октомври (неделя) от 10 ч. кооперативния пазар ще закъкрят казани с разни месни вкусотии, а за доброто настроение на всички ще се погрижат Робин, Дачко и Наката от известното телевизионно предаване „Аламинут“ с техните скечове, обединени под заглавие „Това остана от прасето… Еленски аламинутки“.

RSS за коментарите

Публикувайте коментар.