Новини от Елена » Все по-малко пациенти търсят нов личен лекар

Все по-малко пациенти търсят нов личен лекар

До края на декември всеки може да смени личния си лекар, припомнят от РЗОК. Нужните за целта бланки струват 10 стотинки и се купуват от книжарницата за специализирани медицински документи, която се намира в бив�?ата стоматологична поликлиника, сега Дентален център. В останалите общини на областта, за да не идват пациентите в старата столица, такива бланки са осигурили джипитата.
За избора на нов лекар не е необходимо гражданите да се срещат с преди�?ния. Всички процедури по прехвърляне на здравното досие се извър�?ват служебно, обясни Магдалена Вачева от РЗОК. Няма ограничение във времето през годината за първоначален избор на личен лекар. В случая формулярите са безплатни и се получават в деловодството на РЗОК или при личните лекари.
Всеки може да направи временен избор на лекар, ако смени местоживеенето си за период от един до пет месеца, припомни Вачева. Той се осъществява с формуляр за временен избор, който се попълва от избрания лекар. По време на новото местожителство пациентите се ползват с всичките права за прегледи, изследвания и лечение.
Когато гражданите отидат на почивка или са в отпуска за срок до един месец, ако се разболеят, могат да се обърнат където и да се намират към всеки общопрактикуващ лекар за медицинска помощ. Достатъчно е да покажат здравноосигурителната си книжка. Освен потребителската такса за прегледа или лечението в болница, те не плащат нищо друго.
Всеки има право да смени личния си лекар два пъти в годината – през юни и декември. През юни 2011 г. 3767 ду�?и в областта са сменили джипито си. Статистиката на РЗОК показва, че през последните години все по-малко хора правят нов избор на общопрактикуващ лекар.

�?зточник Янтра Днес

RSS за коментарите

Публикувайте коментар.