Новини от Елена » Шествие за Деня на народните будители

Шествие за Деня на народните будители

В исторически план град Елена е известен най-вече с неизброимото множество родолюбиви българи, отдали живота си за пробуждането на народа и освобождението на родината ни. Мнозина еленчани са изминали житейския си път, посветени в каузата на народното благо и борбите за национална и църковна независимост.

В навечерието на празника, посветен на делото на всички борци за правда и свобода, с  факелно шествие, тръгнало от двора на Архитектурно – исторически комплекс „Даскалоливница“  в град Елена, ученици от СУ „Иван Николов Момчилов“ почетоха Деня на народните будители.

Шествието премина по улиците в централната част на града, като спираше на няколко места, за да бъдат поднесени цветя пред паметниците на видни еленчани, живели в епохата на Възраждането.

Гордо носейки в ръце портрети на Иван Момчилов, Иларион Макариополски, Стоян Михайловски, преподобния отец Паисий Хилендарски, Васил Априлов, Любен Каравелов, Георги Бенковски, Христо Ботев, Васил Левски и още много други велики българи, учениците преминаха по главната улица и достигнаха до крайната точка на шествието – Площад „Христо Ботев“, където след тържествени слова в знак на родолюбие и национална гордост всички се преклониха пред паметта на Будителите.

Малко преди началото на шествието в храм „Св.Николай“, известен сред еленчани като „малката църква“ се състоя представянето на книгата „Храм Рождество Пресвята Богородица“ от Емилия Георгиева.

Книгата представлява второ допълнено и преработено издание на библиографско изследване, пътеводител и указател на Възрожденската епоха и традициите в град Елена, съдържащо в себе си исторически сведения, архивни документи, сведения за изграждането на храма, фонда от икони и ценни дърворезби, стенописи, камбани и надгробни паметници. Книгата съдържа също важна информация за служилите в нея свещенослужители, певци и първосвещеници. В преработеното издание за включени публикации на блаженопочившия Доростолски митрополит Иларион и изследователя на храма „Рождество на Пресвета Богородица“ Петко Д. Петков  – бивш директор на еленската гимназия, обществен деятел и краевед.

На представянето на книгата в храма гости бяха доц. Калина Иванов, зам.-директор на Регионална библиотека „Петко Р. Славейков“ Велико Търново и докторантът Тихомир Тонков, експерт в Държавен архив Велико Търново.

Книгата може да намерите в храмовете „Рождество на Пресвета Богородица“ и „Успение Богородично“, както и в музейните обекти в града.

RSS за коментарите

Публикувайте коментар.