Новини от Елена » Джипитата настояват всички да плащат потребителска такса

Джипитата настояват всички да плащат потребителска такса

Всички пациенти трябва да плащат потребителска такса за преглед, за да няма привилегировани, настояват от областното сдружение на общопрактикуващите лекари във В. Търново. В момента има категории болни, а също и социално слаби, които не плащат такса. Така всички болни ще имат равен достъп до медицинската помощ, смята д-р Христо Димитров, �?еф на сдружението и участник в експертната група за подготовка и провеждане на преговори с НЗОК по промени в НРД.
Ако социалното или здравното министерство искат да помогнат на най-болните и най-бедните, срещу касов документ могат да връщат таксите, обясни д-р Димитров. Може да се направи изключение за категории освободени, които имат ре�?ение на ТЕЛК с над 71 % неработоспособност. Според българското законодателство именно такива пациенти се нуждаят от социални помощи и други привилегии, коментираха от сдружението.
Потребителската такса за преглед при лекар бе�?е въведена през 2000 г., заедно със старта на здравното осигуряване. Тя е 1 % от минималната работна заплата. За ден престой в болницата таксата е 2 %, но за не повече от 10 дена годи�?но. Според д-р Димитров основната функция на таксата е да възпира пациентите от ненужното търсене и ползване на медицинската помощ.
След последното увеличаване на минималната работна заплата на 270 лв. един преглед при джипи струва 2,70 лв., а ден престой в болница – 5,40 лв. Това обаче сигурно ще продължи до края на тази година, тъй като Министерският съвет вече гласува предложение потребителската такса за преглед при лекар да бъде “отвързана” от минималната работна заплата. Това ще даде възможност на правителството да я увеличава, намалява или замразява. Болниците ще могат сами да си определят цената за ден престой. Тепърва се очакват промени в Закона за здравното осигуряване, нови наредби и правилници, които да регламентират как ще бъде формирана новата потребителска такса.
По проблема се очакват много спорове от страна на министерства, лекари, пациентски организации и синдикати. Здравният синдикат на КНСБ вече заяви, че ще настоява потребителската такса за преглед при лекар и лечение в болницата да отпадне.

�?зточник Янтра Днес

RSS за коментарите

Публикувайте коментар.