Новини от Елена » Ще гласуваме с еднометрови и плисирани бюлетини

Ще гласуваме с еднометрови и плисирани бюлетини

При засилени мерки за конфиденциалност Ц�?К ре�?ава за параметрите на изборните бюлетини. Ре�?енията се взимат на съвместни заседания на Централната избирателна комисия и Министерски съвет и се спускат единствено на областните управители.
Засега е ясно, че в общинските центрове гласоподавателите ще гласуват с три интегрални бюлетини за президент и вицепрезидент, за кмет и за общински съветници. В кметствата ще има и четвърта бюлетина за кмет на населеното място. Във В. Търново най-дълга ще бъде бюлетината с листите за общински съветници, тъй като всичките 36 листи ще бъдат поместени върху една хартия. Указанията на Ц�?К са да бъдат публикувани имената на първите трима съветници от съответната общинска листа. По предварителна информация тази бюлетина във В. Търново ще бъде дълга около метър, но от съображения за сигурност и за да се предотвратят фал�?ификации, точните параметри се пазят в тайна.
Тъй като еднометров лист хартия ще бъде нагъван трудно в тъмната стаичка, от Ц�?К обмислят прегъването да се извър�?ва предварително от съответната печатница, където ще бъдат изработени бюлетините. За Велико Търново изборните книжа за местния вот ще бъдат печатани в печатница “Сира”, но все още не е ясно дали “плисирането” на листите ще става по вертикал или по хоризонтал.
Според председателя на О�?К във В. Търново Десислава Йонкова обучението на Общинската избирателна комисия ще се проведе в петък, когато тук ще пристигне говорителката на Ц�?К Ралица Негенцова. �?нструктажът на членовете за Секционните избирателни комисии ще започне в седмицата преди вота. В момента О�?К регистрира застъпниците на непарламентарно представените политически партии.

�?зточник Янтра Днес

RSS за коментарите

Публикувайте коментар.