Новини от Елена » Спря производството на тънки найлонови торбички

Спря производството на тънки найлонови торбички

Спря производството на тънките полиетиленови торбички, които от 1 октомври трябва?е да се продават по магазините по 15 стотинки, а производителите да плащат за тях същата продуктова такса.
Вече нямаме поръчки за чантичките под 15 микрона, за които се дължи продуктова такса, и ги спряхме, каза за “Янтра ДНЕС” Георги Ангелов, съуправител на “Мегапорт”. Произвеждат се малко по-дебелите обикновени торбички, за които не се дължи продуктова такса. Тяхната себестойност е от 1,5 до 3 стотинки и в магазините не би трябвало да ги продават за повече от 5 ст., коментира Ангелов.
В “Екстрапак” също вече не правят тънки найлонки, които бяха около 20 на сто от производството. Спряхме две ма?ини, които не могат да бъдат пренастроени за торбичките над 15 микрона, коментира Милен Георгиев, съуправител във фирмата. Вероятно ще се наложи да освободим 5-6 работници, заявиха от дружеството.
Целта на мярката, въведена от екоминистерството, е да се ограничи употребата на еднократните опаковки, защото те се превърнаха в масов замърсител. По данни на МОСВ годи?но в България се употребяват около 1,2 млрд. такива торбички.

?зточник вестник Борба

RSS за коментарите

Публикувайте коментар.