Новини от Елена » Оцелелите общински болници – обречени на бавна смърт

Оцелелите общински болници – обречени на бавна смърт

15 хил. лв. отпусна миналата седмица Общинският съвет в Елена на болницата „Д-р Димитър Моллов”, с които да бъдат погасени огромните борчове за ток. Това е поредният опит за реанимиране на лечебното заведение, което за първи път в 131-годи�?ната си история е изправено пред реалната опасност да бъде ликвидирано. Още през май кметът Са�?о Топалов подписа споразумение с „Е.ОН” за разсрочване на задълженията на болницата, които тогава бяха около 13 хил. лв., като отсрочката бе до днес – 20 септември. Това обаче едва ли ще спаси лечебното заведение, което в началото на лятото бе временно затворено, след като РЗОК Велико Търново прекрати работата му по седем от общо десет клинични пътеки. Така реално бе�?е спряна работата на три от четирите отделения. В последния си, отчаян, опит за спасяване на лечебното заведение местният парламент по предложение на кмета назначи нов управител – д-р Кирил Хинов. За кратко време той успя да поднови работата по спрените клинични пътеки. Въпреки това обаче болницата едва ли ще продължи да съществува още дълго.
„Това, че бе подновена работата по спрените клинични пътеки, не е гаранция, че болницата ще успее да се справи с тежката ситуация, тъй като приходите от тях са нищожни. За последния месец болницата е получила около 6 хил. лв., които са крайно недостатъчни за покриването на каквито и да е разходи. В същото време натрупаните задължения са за над 700 хил. лв.”, каза за „Борба” директорът на РЗОК Велико Търново д-р �?ван �?ванов. Според него причината за това е, че все по-малко хора от двете общини, които обслужва лечебното заведение – Елена и Златарица, избират да се лекуват там. Повечето от тях предпочитат болниците във Велико Търново и Горна Оряховица. А липсата на пациенти води и до по-малко приходи в бюджета на лечебното заведение.
Все още общината чака отговор от здравното министерство за поисканите от д-р Хинов 300 хил. лв. за покриване на огромните борчове. Няма яснота и дали държавата ще плати парите за това, че болницата обслужва пациенти в отдалечен и труднодостъпен район, какъвто е Еленската община.
Л�?КВ�?Д�?РАНЕТО НА ОБЩ�?НСК�?ТЕ БОЛН�?Ц�? – ЦЕЛЕНАСОЧЕНА ДЪРЖАВНА ПОЛ�?Т�?КА
Това стана ясно още в началото на тази година, след като финансирането на общинските болници бе намалено с до 40% спрямо миналата година. Ре�?ението бе взето с лека ръка, без да се имат предвид демографските фактори, отдалечеността на районите и равните права за достъп до медицинска помощ на хората, които се лекуват в тези болници. С въведените високи критерии и нива на компетентност малките общински здравни заведения се оказаха неспособни да ги покрият и подписаха значително по-малко клинични пътеки спрямо предходните години. Така след 50 години работа бе закрита болницата в Полски Тръмбе�?, която обслужва�?е 18 хил. ду�?и, а работе�?е само по 5 клинични пътеки.
Не по-розова е картината и в Павликени, където от април пък бе затворено родилното отделение и всички родилки идват да раждат във Велико Търново. За щастие все още няма родени бебета някъде по пътя, в линейката. Поне засега…
Детското отделение също отдавна не функционира и малките пациенти се карат в търновската болница.
Другият, не по-малък, проблем е липсата на лекари. За да привлекат специалисти, които да обгрижват жителите на община Павликени, местният парламент дори промени наредбата за общинските жилища, в които да бъдат настанявани лекарите, идващи от други населени места. Само че едва ли има мераклии да работят в нея, след като и малкото останали специалисти напускат. В същото време Общинският съвет отпуска пари за плащане на част от натрупаните борчове за лекарства, ток, заплати и консумативи, след като здравното министерство намали бюджета й за тази година с 93 хил. лв.
СЪЩЕСТВУВАНЕТО НА БОЛН�?ЦАТА В СВ�?ЩОВ СЪЩО Е ПОД ВЪПРОС
Тъжната картинка в крайдунавския град не е по-различна от тази в останалите общини. Там бюджетът на болницата е орязан два пъти повече, с близо 200 хил. лв. Само преди един месец с подписка и писма до всички вис�?естоящи институции пациентите на отделението по хемодиализа успяха да го спасят от закриване, след като четири от общо �?естте медицински сестри обявиха, че напускат, защото не са взимали заплати месеци наред. След като бяха платени възнагражденията, проблемът бе ре�?ен. Липсата на специалисти обаче поставя под въпрос съществуването и на родилното отделение, в което работят само двама аку�?ер-гинеколози. Ако единият ре�?и да напусне, тогава отделението ще последва съдбата на това в Павликени. От здравната каса обявиха също така, че започват проверки на свищовската болница за това дали действително са назначавани някои лекари, или това е направено само за да сключат повече договори със здравната каса.
ЕД�?НСТВЕНО БОЛН�?ЦАТА В ГОРНА ОРЯХОВ�?ЦА Е В ПО-ДОБРО СЪСТОЯН�?Е ОТ ОСТАНАЛ�?ТЕ
Въпреки скандалите, които разтресоха лечебното заведение в железничарския град, се оказва, че там няма отлив на пациенти и лекари. Тя е и единственото здравно заведение в на�?ата област, в което има работещо отделение „У�?и-нос-гърло”, след като преди година това в търновската болница бе затворено. Тя е и единствената общинска болница, която получи от здравното министерство повече пари в размер на 39 хил. лв.

�?зточник вестник Борба

RSS за коментарите

Публикувайте коментар.