Новини от Елена » Пет общини се включват с 3,3 млн. лв. в изграждането на регионалното депо

Пет общини се включват с 3,3 млн. лв. в изграждането на регионалното депо

В. Търново, Г. Оряховица, Лясковец, Елена и Стражица се включват с финансиране в изграждането на регионалното депо за управление на отпадъците. Общинските съвети трябва да одобрят средства от 3,3 млн. лв., които да бъдат използвани като разходи по изпълнение на проекта за депото.
Включването на общините със собствени принос е задължително условие за изграждане на регионалното депо, стана ясно на заседанието на великотърновската общинска комисия по земеделие и околна среда в понеделник. След това петте общини, обединени в сдружението “За чисти селища”, ще кандидатстват за безвъзмездна финансова помощ по ОП “Околна среда”. Срокът е до 30 септември 2011 г.
Съгласно разпределението на сдружението за изграждане на депото В. Търново се включва с 1 542 814 лв. Г. Оряховица трябва да осигури 906 113 лв., а Лясковец – 265 483 лв. На Стражица се падат 281 523 лв., а на Елена – 84 457 лв. Ако общините нямат собствени средства, ще теглят кредити, обясни Зорница Кънчева, ?еф на общинския отдел по екология във В. Търново. Вече е със сключен договор с консорциум, който е изготвил работен проект за изграждане на депото и техническата документация е получена в общините.
Вече е определено мястото на регионалното депо. То ще бъде изградено до сега?ното сметище на Шереметя. В актуализираната си програма за управление на дейностите по отпадъците, която великотърновските съветници трябва да одобрят на сесия днес, са заложени варианти по какъв начин трябва да бъде закрито сега?ното депо. ?зготвени са и проекти за закриване на сметищата в Дебелец и Килифарево.

?зточник Янтра Днес

RSS за коментарите

Публикувайте коментар.