Новини от Елена » Хора в безизходица продават ливади и запустели земи, но никой не купува

Хора в безизходица продават ливади и запустели земи, но никой не купува

Тенденция в последните няколко месеца е продажбата на пасища, ливади и запустели земи в региона. Цената им варира от 50-60 лева за декар до максимум 100 лв./дка. „Хората ги продават, защото някой близък е болен или просто им трябват пари”, казват от земеделските фондове. За съжаление обаче никой не купува такива терени. Първо, защото пасища не се търсят, и второ – пустеещите земи изискват повече инвестиция. Те биха дали една добра реколта чак след 2 години. А докато се изчисти от плевелите, това време е нерентабилно за стопаните и разходът за декар отива на 180 лева, казват запознати от бран�?а. Други пък продават терени, защото живеят в друг град, по-отдалечен от областта, и няма кой да прибира рентата им. Нерядко те са излъгани и за предварително определената сума на наетата земя от арендатори и това е причина за крайното ре�?ение.
След почивния август и липсата на предлагане и търсене септември стартира с цени, както и преди отпускарския сезон. Плодородните обработваеми площи, основно в Павликенско и Свищовско, стигат и до 500 лева за дка. Все пак сумата е относителна за над 20 дка, казват от консултантските фирми. За по-малките терени цената е по-ниска. Основната причина за увеличението на цените е увеличаващата се цена на рентата, която средно в региона вече е 30 лева на дка, коментират от бран�?а.
Най-неблагоприятни си остават земите в Еленския балкан. Там има и доста изоставени земи и се купуват терени предимно за строителство на къщи за почивка и отдих. През 2009 година там са изкупени доста терени от граждани на Турция, които са искали да ползват субсидии за нея, но като са видели от европейския фонд, че тя не се обработва, не са превели пари. А земите така си и останали – пустеещи. Килифарево също е неблагоприятен район, защото няма арендатори, които да обработват земята.
Повечето крупни арендатори правят заменки и комасират земята. Целта им е тя да стане собствена заради повечето субсидии, които ще се дават до 2013 година. След време ще има определена група от хора, които ще са собственици на земята, прогнозират фирмите за покупко-продажба на земеделски земи. Причината е, че държавата даде права на частните инвеститори да правят каквото си искат със земята, да я купуват, продават, комасират и прочие.

�?зточник вестник Борба

RSS за коментарите

Публикувайте коментар.