Новини от Елена » Звъним на четири номера, ако се съмняваме в преброителите

Звъним на четири номера, ако се съмняваме в преброителите

Никой не е длъжен да пуска непознат в дома си. Данните може да се представят и на вратата.
Четири номера е осигурил Националният статистически институт, на които всеки българин може да звъни, ако се съмнява, че около дома му се навъртат менте преброители. Преброяването на населението стартира официално на 1 февруари, но до 9 февруари включително то ще се провежда само в интернет. На 10 февруари системата за онлайн преброяване вече ще бъде недостъпна. От същата дата преброителите ще тръгнат масово по районите си, за да събират данни за числеността на нацията и жилищния фонд. Така че, ако до 10 февруари някой почука на вратата ви и се представи за преброител, това означава, че е измамник, предупреждават от НС�?. Преброяване 2011 ще приключи на 28 февруари.
За да сведе до минимум опитите за измама, НС�? пуска в действие единен телефонен номер: 0700 16 310. На него на цената на един градски разговор всеки може да провери дали лицето, което се представя за преброител, действително е такъв. За целта трябва да издиктува номера на картата (баджа) на преброителя и трите му имена. От подпомагащия център на НС�? веднага ще ви кажат дали представящият се за преброител действително е техен човек, или не.
Освен единния номер за удобство на хората са открити още три линии. За абонати на М-Тел: 0882 606 606, за “Глобул”: 0898 148 206, а за “Виваком”: 0879 888 096. Осигурен е и имейл адрес, на който могат да се задават въпроси: [email protected].
Няма как предварително на някой от тези телефони да научите кои са имената на преброителя, който ще идва в дома ви, за да не стават злоупотреби.
При посещението в дома ви преброителят е длъжен да се представи с фамилното си име. Той трябва да покаже служебната си карта, да каже за какво идва и да ви обясни какви данни ще са му необходими за преброяването. Ако въпреки всичко имате някакви опасения, или просто не искате да пускате чужд човек в дома си, имате пълното право да не го правите, обясняват от НС�?. Можете да предоставите нужните данни на вратата или на площадката между етажите. Друг основен момент е, че работното време на анкетьорите е от 8 до 20 часа, включително събота и неделя. Те нямат право да посещават домовете извън тези часове.
6000 лева глоба за злоупотреба с данни
Контролът върху преброителите ще е изключително засилен и няма да изтече лична информация за хората, които са преброени, кълнат се от НС�?. “Преброител или контрольор, който уми�?лено събира неверни или непълни данни, изпълнява указания на лица, неангажирани с преброяването, разпространява лични сведения за гражданите или ги използва с користна цел, се наказва с глоба от 2000 до 6000 лева”, предвиждат Законът за статистиката и Законът за преброяването. Предвижда се и наказателно преследване.
Средно всеки анкетьор ще преброи около 80 жилища и 250 лица. На преброено лице той ще получи по 1,40 лв., ако идва до дома ви и попълва преброителната карта. За преброилите се по интернет преброителят ще взема 80 ст., защото има положен труд по описването на сградата.
От НС�? уверяват, че информацията, събирана с потребителската карта, ще се ползва само за статистически цели. За да няма никакви опасения за спекулация със събраната информация, за преброители не са вземани данъчни, митничари, полицаи. Взети са всички мерки сред анкетьорите да не попаднат криминално проявени лица, които са осъдени или са под гаранция, категорични са от НС�?. За един месец в армията на преброителите и контрольорите ще се включат 55 000 ду�?и, което е повече от редовната българска войска в момента.
Попълването на преброителната карта отнема около 30 минути на човек, но всичко зависи от бързината, с която се дават отговорите. Общо се отговаря на 63 въпроса.
Ако откажем да ни преброят, въпреки че е задължително, подлежим на глоба от 120 лева, която ще се събира по съдебен ред. Същото е и ако откажем да дадем ЕГН, а само датата на раждане, както оказа се, че може при пробното преброяване миналата есен.
Надзирателите ще броят в психото и затвора
В психиатричните клиники преброяването ще се извър�?ва от работещите там доктори, обясниха от НС�?. В останалите болници ще влизат редовите преброители, ако лечебното заведение е малко. Ако пък е голямо, ще има служебни преброители.
В лечебните заведения се броят само болните. В болниците и хотелите преброяването ще бъде извър�?ено извънредно на 31 януари с карти за временно пребиваващи, защото в тези места има сериозно текучество на хора, обясниха от НС�?. В затворите преброяването също ще се направи от служебни лица, но процесът ще продължи цял месец. Редовни преброители ще обходят да опи�?ат манастирите и ще преброят монасите, монахините и послу�?ниците. Ще бъдат броени още общежитията, интернатите, детските и старческите домове.
Хората ще се броят на три адреса – където са ги намерили – на гости, на квартира, по постоянен адрес и по настоящ адрес. Няма опасност за объркване, защото се сравняват данните по ЕГН-та, обясниха от НС�?.
В общия случай ще бъдат преброени всички българи, които живеят постоянно у нас, тези, заминали в чужбина след 31 януари 2010 г., както и дипломатите и всички други, пратени зад граница от държавата. Учениците ще се преброяват на адреса на родителите си, а студентите – на адреса в града, където учат. За студентите в чужбина, ако са зад граница по-малко от една година – на адреса на родителите. Ако академичната младеж учи в чужбина повече от 12 месеца, ще се брои, когато дойде времето за това в страната, където учат.
Освен това ще бъдат преброени всички чужденци и граждани на ЕС, които имат разре�?ение за постоянно или временно пребиваване. Ще бъдат анкетирани и бежанците, както и бездомниците.
По селата кметовете ще дават информация за необитаемите къщи. Ако всеки ден пътуваме за работа от едно населено място в друго, ще посочваме с какъв транспорт най-често го правим. Работещите пенсионери ще трябва да опи�?ат къде и както какви работят, наравно с хората в трудово активна възраст.
Ще се преброяват по данни на близките им починалите между 1 и 28 февруари, но не и новородените в този период, посочиха от НС�?.
За разлика от последното преброяване през 2001 г. сега няма да се прави контролно преброяване на избрана извадка на населението.
С интернет се спасяваме от преброители менте
6 млн. лева могат да бъдат спестени от бюджета на преброяването, ако 20 % от населението попълни електронната преброителна карта по интернет, очакват от НС�?. Общо преброяването ще струва около 28 млн. лева.
Преброяването по интернет у нас ще се проведе от 0 часа на 1 февруари до 24 часа на 9 февруари. България ще се брои първа от страните – членки на ЕС.
От НС�? правят прогнозите си за електронното преброяване, позовавайки се на опита на �?спания от миналото преброяване, където това бе�?е направено за първи път по интернет. За преброяването на един човек се очаква да бъдат изхарчени между 1,5 и 2 евро, при 4-5 евро средно за ЕС. Най-евтиното преброяване е било в Турция – по 1 $ на човек, но при последното преброяване там е било обявено военно положение, за да се справят властите. Около 100 000 лв. ще бъдат отделени за рекламна кампания на преброяването.
За да се преброите онлайн, влезете на адреса на НС�? www.nsi.bg. Горе в дясно е линкът за преброяването. Влизате в него и започвате занятието с въвеждането на ЕГН и валиден e-mail. Важно е да се знае, че с една регистрация може да се преброи само едно жилище и хората, които живеят в него.
Плюсовете на преброяването по интернет са, че то може да започне дори през нощта, да се прекъсне и да продължи в удобно време безпроблемно. Ако сме се преброили по интернет, накрая на електронната си поща получаваме уникален 10-цифрен код, който само трябва да дадем на преброителя, до�?ъл да ни брои класически от 10 до 28 февруари и така си спестяваме присъствието на непознат човек в дома си.

�?зточник Янтра Днес

RSS за коментарите

Публикувайте коментар.