Новини от Елена

Свинският грип се завръща, Р�?ОКОЗ раздава лекарства

Свинският грип се завръща у нас и вече има починал пациент, информира проф. Мира Кожухарова, национален консултант по епидемиология. Здравното министерство взима предпазни мерки, като снабдява всяка област допълнително с антивирусните препарати тамифлу и реленца. От Р�?ОКОЗ във Велико Търново съобщиха, че вече имат достатъчни количества от лекарствата, които раздават на болници и общопрактикуващи лекари. В инспекцията има и безплатни ваксини против свинския грип, но пък времето на имунизациите вече е минало, грипът е факт. Защото за изграждане на имунитет за борба с инфекцията е необходим почти месец. �?нтересът към свинския грип обаче е бил толкова малък, че тази есен са се ваксинирани само 5-6 ду�?и.
Още нямаме изолиран грипен щам, съобщи д-р Войчева, �?еф на дирекцията по надзор на заразните болести в Р�?ОКОЗ. Заболеваемостта от други респираторни вируси също не е висока, седмично джипита отчитат по 20 – 30 болни. Разбира се, трудно е да се установи дали диагнозата е грип или друга вирусна инфекция, макар да има разлика в оплакванията. Все пак ако има съмнения за грип, кръвни проби се изпращат във вирусологичната лаборатория на Р�?ОКОЗ. Но засега диагнозата не е потвърдена. Студеното време задържа грипа, каза д-р Анастасова, �?еф на вирусологичната лаборатория.
Освен свинския грип, известен още като H1N1, у нас чакаме още два грипни вируса – “Пърт” и В, припомни д-р Войчева. В тазгоди�?ните противогрипни ваксини са включени и трите щама, но интересът към имунизациите е малък, съобщиха джипита. При една лекарска практика с около 1000-1500 пациенти около 100 ду�?и от тях се ваксинират, отчете д-р Христо Димитров, �?еф на сдружението на общопрактикуващите лекари в областта.
Още при първите симптоми за грип трябва да се търси лекар, каза д-р Войчева. Личният лекар разполага с безплатни антивирусни препарати и може да даде на пациента тамифлу или реленца. Трябва да се знае, че тези препарати действат най-добре в първите 48 часа от поява на заяболяването. �? колкото по-рано се вземат, толкова по-добър е ефектът.
Във Велико Търново в началото на годината бе открит първият пациент със свински грип в страната. Това бе български студент в Америка, пристигнал за ваканцията при семейството си в Павликени.

�?зточник Янтра Днес

RSS за коментарите

Публикувайте коментар.