Новини от Елена » Частните ветеринари спират издаването на документи

Частните ветеринари спират издаването на документи

Частнопрактикуващите ветеринарни лекари спират издаването на документи и надзора на инфекциозни болести. �?нформацията е от Българския ветеринарен съюз. По време на срещата на неговото ръководство със заместник-министъра на земеделието и храните Цветан Димитров в края на миналата година стана ясно, че държавата иска отсрочка за сключването на индивидуалните договори. Това означава, че участъковите ветеринарни лекари нямат право да издават ветеринарни свидетелства за превоз на животни и не са задължени да осъществяват надзор и профилактика.
�?ндивидуалните договори трябва�?е да бъдат сключени до края на септември миналата година. Въпреки споразумението с министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов се оказва, че единственото направено по него е изплащaнето на закъснелите с месеци средства за профилактични прегледи и ваксинация. На  срещата в министерството в края на декември стана ясно още, че работна група е подготвила предложения за промени в законите, които засягат ветеринарната дейност, без обаче Българският ветеринарен съюз да знае за това.
За пореден път частнопрактикуващите ветеринарни лекари са поставени в ситуация да не знаят какви са и имат ли изобщо задължения към фермерите от 1 януари, се казва в съобщения на съюза. Затова те спират работа, което не е по тяхна вина.
До сключването на индивидуалните договори държавните ветеринарни лекари поемат задълженията на частнопрактикуващите ветеринари, информират от НВМС. Официалните ветеринари ще издават ветеринарномедицински свидетелства за придвижване на животните в страната и ще въвеждат данните в информационната система на НВМС. Колкото до дейностите по Държавната имунопрофилактична програма, те започват реално през второто тримесечие на годината, когато животните излизат на па�?а, и засега няма никаква опасност от разпространение на заразни болести.

�?зточник Янтра Днес

RSS за коментарите

Публикувайте коментар.