Новини от Елена » След Коледа ловците ще излизат за глигани

След Коледа ловците ще излизат за глигани

Още малко дни остават на авджиите за организиране на ловни излети за диви прасета през този ловен сезон. По време на коледните и новогоди�?ните празници такъв дивеч ще може�?е да се отстрелва на 25 и 26 декември. Същото важи и за 1 и 2 януари догодина.  За разочарование на членовете на ловните дружини на 31 декември, който е обявен за неработен ден, няма да се организират ловни излети.
Ловният сезон за диви прасета ще приключи на 9 януари, както е предвидено в новия Закон за лова и опазването на дивеча – по диви прасета да се стреля до втората събота и неделя на първия месец от годината. След  това авджиите ще могат да продължат да излизат с кучетата и ловните си пу�?ки, обаче само за пернат дивеч и за хищници. До края на януари любителите на птичия лов ще имат възможност да стрелят по голяма белочела гъска, полудива патица, лятно и зимно бърне, лопатарка, потапница, разселен фазан, а до края на февруари – по гривек, горски бекас и бекасина.
Великотърновските авджии се хвалят, че най-после през този месец са дочакали дивите прасета в техните ловни полета да се увеличат. След като бяха изгубили надежда, че ще им се отдаде възможност да достигнат предвидените за отстрел бройки, сега дружините са доволни, защото все по-често уцелват такъв дивеч и вече по-рядко има неуспе�?ни ловни излети.

�?зточник Янтра Днес

RSS за коментарите

Публикувайте коментар.