Новини от Елена » 1370 са свободните места за млади ловци в областта

1370 са свободните места за млади ловци в областта

1370 свободни места за нови ловци има във всичките осем ловно-рибарски сдружения във Великотърновска област. Бройките се определят според незаетата ловна площ на дружините. Със заповед на инж. Бисер Дачев, изпълнителен директор на �?зпълнителната агенция по горите, в началото на декември бе�?е определено по колко млади ловци има право да приеме догодина всяка организация. Най-много са те в ловно-рибарското сдружение “Сокол” в Полски Тръмбе�? – 247, “Тасладжа” в Стражица – 233, “Ловно-рибарско сдружение “Сокол 1884” във В. Търново – 232, “Сокол” в Свищов – 224. Най-малко са свободните места за ловци в златари�?ката и еленската ловна организация – 50 и 85.
За втора поредна година след прекъсването през 2009 заради подготвянето и приемането на промените в Закона за лова и опазването на дивеча в страната се организират курсове за подготовка на млади ловци. Сега до 20 януари догодина ловно-рибарските сдружения са задължени да представят в държавните горски или ловни стопанства, на чиято територия ловуват, списъци с имената на желаещите да ловуват. Както през т.г., практическите занятия – стрелба по бягащ заек и по панички, ще бъдат на лицензираните ловни стрелбища във Велико Търново, Елена и Полски Тръмбе�?. След подготовката по теория и практика изпитите трябва да приключат през юни. Така успе�?но взелите ги ще имат възможност да се включат в ловните излети на дружините, в които членуват, още през следващия ловен сезон за пернат дивеч и диви прасета. Тази година подготовката и изпитите бяха проведени късно, до края на октомври – началото на ноември. Така не всички млади авджии ще могат да ловуват през този ловен сезон, защото ще им е необходимо време, за да подготвят всичките документи.
563 ду�?и взеха успе�?но изпитите по теория и практика за нови ловци на територията на Регионалната дирекция по горите във В. Търново през 2010 г.

�?зточник Янтра Днес

RSS за коментарите

Публикувайте коментар.