Новини от Елена » Пчелари чакат от 3 ч. през нощта да подадат документи за подпомагане

Пчелари чакат от 3 ч. през нощта да подадат документи за подпомагане

Пчелари от региона се наредиха на опа�?ка в 3 часа през нощта, за да подадат документи за подпомагане по Националната програма за пчеларство. Хората от бран�?а научили в 21 ч. в неделя, че започва приемът на заявления по мерките за борба срещу вароатозата, физико-химичен анализ на пчелния мед и подновяването на пчелни ко�?ери. Те се събраха пред сградата на ДФ “Земеделие” – Разплащателна агенция във Велико Търново през нощта срещу понеделник и направиха списък, за да има ред. Приемът започна точно в 9 ч. За да бъде експедитивна работата, бяха ангажирани всички инспектори от Разплащателната агенция. Пчеларите бързаха, защото е определено колко са парите за всяка мярка и има опасност закъснелите да останат без субсидия, както се е случвало досега.
Най-голям е интересът към мерките за покупката на нови ко�?ери и на нови пчелни семейства, където субсидията е 70 %. 3,6 млн. лв. ще си разпределят кандидатите за подпомагане от цялата страна, които искат да обзаведат пчелина си с нови къщички за пчелите. Това означава, че за около 25 пчелари от областта ще има финансова помощ, ако средно всеки кандидатства за 25 ко�?ера. По-бавно свър�?ват парите за лекарства срещу вароатозата.
Един пчелар може да подаде документите на свои колеги, ако обаче има нотариално заверено пълномощно. Разплащателната агенция задължително прави проверки преди сключването на договорите и изплащането на субсидията. Така че не е лесно да вземе пари човек, който не е регистриран като земеделски производител, допуснал е разминаване в бройките пчелни семейства или има други пропуски в документите си.
За да се изразходват целесъобразно средствата, са въведени пределни цени. За борба с вароатозата за едно пчелно семейство в зависимост от цената на препарата пчеларите ще вземат от 2 до 12 лв., за покупка на нови ко�?ери – от 110 до 130 лв. според комплектите, за увеличаване на пчелните семейства – от 80 до 110 лв., за пчела-майка – 15 лв.
Досега през тази година за финансово подпомагане са кандидатствали около 30 пчелари от областта, информират от областната пчеларска организация. Сдружението за биологично пчеларство, което е основано в Елена, подаде документи за субсидиране на дейностите за популяризиране на биологични пчелни продукти. При одобрение субсидията е 40 000 лв.

�?зточник Янтра Днес

RSS за коментарите

Публикувайте коментар.