Новини от Елена » Елена Волева-Равол посети града на Мина

Елена Волева-Равол посети града на Мина

„Днес е щастлив за мен ден. Никога не съм помисляла дори и в мечтите си, че някога ще дойда в града на Мина, който със старите къщи ме връща във времето на моята младост” – с тези думи, силно развълнувана, Елена Волева-Равол благодари на еленския кмет Са?о Топалов за сърдечното посрещане.
Българката живее в Париж от 45 години, като 33 от тях се грижи безвъзмездно за гроба на любимата на Яворов в гробището в Бианкур. В знак на уважение към този родолюбив жест еленският градоначалник удостои мадам Волева с почетен знак на града, подари й знамето на Елена и иконата на пазителите му светите Константин и Елена.
Г-жа Равол продължава и днес да търси документи, свързани с лечението на Мина в санаториума в Булон и с последните дни от живота й. Така тя попада на оригиналния документ за смъртта й с печата на общината в Булон. От него се вижда, че е починала на 25 юли 1910 г., но е погребана едва след пет дни, тъй като нейният баща трудно намира гробище, в което да положи тялото на дъщеря си за вечни времена. Този документ г-жа Волева връчи на еленския кмет, за да остане той в историята на родния град на Мина.
Мадам Волева пожела да посети местата в Елена, свързани с момичето с „две хубави очи”. Тя положи цветя на паметника на брат й – писателя Петко Ю.Тодоров, поклони се пред паметната плоча на нейния дом, посети малката музейна сбирка за семейството й.

Мария Симеонова

?зточник вестник Борба

RSS за коментарите

Публикувайте коментар.