Новини от Елена » Българинът разлюби продуктите с марка „Стара планина”

Българинът разлюби продуктите с марка „Стара планина”

За на?енеца е важна цената, а не качеството
Драстично е намаляло търсенето в региона на продуктите с марката "Стара планина" от пускането им на пазара преди година досега. Стандартът влезе в сила през лятото на миналата година, а през есента производителите едва успяваха да задоволят нуждите на пазара. Сега поръчките са изключително малко, затова се работи само по заявка. Каквото могат по рекламата на продуктите си, фирмите правят в големите търговски мрежи чрез дегустация, но не е само това причината за слабия интерес. „Нормално е да има спад към стоката. Краткият срок на годност – 5 дни за малотрайните колбаси, води до големи бракове, което е причина търговците все по-малко да поръчват от продуктите „Стара планина”. За толкова време на места стоката дори не може да стигне до търговската мрежа. А фирмите нямат право и да я преработват, като им изтече срокът на годност. Заради по-скъпата му цена има и незаинтересованост на повечето хора към продукта. Затова, като няма кой да купува, компаниите не си подновяват лиценза”, посочват от Асоциацията на месопреработвателите в България. По техни данни вече са ?ест фирмите от региона, които могат да произвеждат през тази година колбаси по стандарта „Стара планина”. Това са „Р.А-03 Боби” и „Стефанов-?ван Стефанов 04” в Горна Оряховица, „Еленските майстори” ЕООД в Елена, „Месокомбинат” ООД в Свищов и великотърновските „Чех-Йосиф Новосад” и „Елит Мес – Минев Родопа”. Фирмите са си платили годи?ната сума от 120 лева за работа по БДС на АМБ, която притежава правата за логото и всяка година подновява лицензионните договори с тях.
Поради отказ или неизплащане на годи?на лицензионна вноска нямат право да използват логото „Стара планина” през тази година три фирми от региона. Това са великотърновските „Хефест Комерс”, „Центромес” и „Меркурий 2000”.
Тъй като малотрайните и дълготрайните колбаси се работят в присъствието на ветеринарен лекар и технолог дълго време и цената на чистото, едносортно месо, което се използва, е висока, няма как крайният продукт да струва евтино. Той оформя цена над 8 лева и нагоре за килограм. Но като няма потребление, производството рязко спада, отчитат фирмите.
Месните продукти по стандарта нямат соя, картофено ни?есте, фибри, механично обезкостено месо, боя и други добавки. В тях не се влагат и консерванти. Сред продуктите, които носят наименованието "Стара планина", са кайма, кебапчета, кюфтета, сурова наденица, карначета, варени и варено-пу?ени малотрайни колбаси и др.

?зточник вестник Борба

2 коментара »

  1. пе?о написа:,

    01.09.2011 at 23:50

    ръгат е250 (канцерогенен консервант), в стари(и млади) планини…
    не влагали консерванти…ауу…
    толкова ли са неграмотни тез “ ветеринарни лекари“

  2. Минев написа:,

    27.08.2012 at 11:23

    Случи ми се да си купя салам“Търновка“ на „Елит мес-Минев“-В.Търново.Ами по-голяма отврат не съм ял,освен,че е пълна сЕ-та,то няма и месо в нея,и то направено така,че даже и не се стремят да го прикрият.Наглост.Явно вс им колбаси са такива 🙁

RSS за коментарите

Публикувайте коментар.