Новини от Елена » От МВР предупреждават: През лятото стават най-много катастрофи с деца и младежи

От МВР предупреждават: През лятото стават най-много катастрофи с деца и младежи

От МВР призоваха водачите за пови�?ено внимание през лятото, той като през този сезон рязко се увеличават пътните инциденти. До голяма степен това се дължи на ваканциите, период през който децата и младежите прекарват повече време извън дома.
Според националната статистика на полицията децата до 14 г. са най-честите жертви на инциденти с пе�?еходци, основно поради внезапното и неправилно пресичане. Децата и младежите между 10 и 17 г. най-често стават участници в пътни произ�?ествия при управление на велосипеди, мотопеди и мотоциклети. Според МВР основната причина за големия брой инциденти с тези възрастови групи е заниженият родителски контрол.
От полицията съветват водачите да са особено внимателни около спирките на обществения транспорт, сигнализираните пе�?еходни пътеки, оживените централни улици с колони паркирани автомобили, както и по отсечки, преминаващи покрай паркове и градинки. Опасността е още по-голяма, ако участъкът позволява по-голяма средна скорост – главен път, минаващ през населено място, булевард, улица с по-�?ироко платно.
Шофьорите постоянно трябва да се опитват да прогнозират действия на децата и да се движат с по-ниска скорост, така че да бъдат готови за спиране.
Според статистиките най-голям е относителният дял на децата, пострадали като пътници. Затова при превозване на малки деца задължително трябва да се ползват специалните седалки и столчета.
От МВР предупреждават и децата да играят далеч от оживени пътни участъци, както и да не се качват на стари, неизправни или саморъчно сглобени двуколесни превозни средства.

�?зточник Янтра Днес

RSS за коментарите

Публикувайте коментар.