Новини от Елена » Настъпи астрономическата пролет

Настъпи астрономическата пролет

Астрономическата пролет у нас настъпи на тази нощ в 1:21 часа, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология. 21 март е денят на пролетното равноденствие, когато продължителността на деня е равна на нощта.

В 01.21 часа Слънцето, при своето видимо движение по еклиптиката, пресече пролетната равноденствена точка и от южната небесна полусфера премина в северната, припомня БГНЕС. Периодът от началото на астрономическата пролет до началото на следващата астрономическа пролет е равен на една тропична година и се равнява на 365,24219 денонощия.

По света е възприетата календарна система, основаваща се на т. нар. Григориански календар. Според календара по определен начин се редуват обикновени години по 365 дни и високосни по 366 дни, в които допълнителният 29 февруари компенсира натрупаната разлика. Това е направено за удобство, но е и причината датата на пролетното равноденствие да е различна всяка година – варира между 20 март, 21 или 22 март за северното полукълбо. Календарната дата зависи от това, колко години са минали от последната високосна.

Само няколко дни след посрещането на пролетта, в последната събота срещу неделя на месец март, на 26 срещу 27, в 3 часа през нощта, ще преместим и часовниците си с един час напред.

?зточник DarikNews

RSS за коментарите

Публикувайте коментар.