Новини от Елена » 48 се конкурират за едно работно място в региона

48 се конкурират за едно работно място в региона

7,35 на сто е равнището на безработицата за Велико Търново за първия месец на тази година. Безработните за един месец са се увеличили с 257 ду�?и, но в сравнение с януари миналата година сега регистрираните безработни са с 10 на сто по-малко, отчете Обре�?ко Нечев, началник на Бюрото по труда в старата столица. Общо безработицата за областта в началото на годината е 9,34 %, което е с 0,44 на сто под средното ниво за страната.
3231 са безработните от община В. Търново, които се водят в регистрите на трудовата борса. Жените и хората в предпенсионна възраст си остават рисковите групи. Все по-трудно става намирането на работа. За едно работно място се конкурират 48 безработни. Към края на годината натискът на пазара на труда е бил двойно по-слаб – 21:1, посочи Нечев.
29 фирми в областта бавят заплатите на работниците си. За януари неизплатените в срок заплати са 17 798 лева, съобщи Невена Стефанова, директор на �?нспекцията по труда във В. Търново. 21 работодатели не са дали на работниците и служителите си полагащите им се по Кодекса на труда двойни надници за работа през дните на официални и национални празници, е установила при проверки инспекцията.
За допуснати груби нару�?ения на трудовото законодателство на работодатели са съставени 23 акта, посочи Стефанова.

�?зточник Янтра Днес

RSS за коментарите

Публикувайте коментар.