Новини от Елена » Лек ръст бележи безработицата в региона

Лек ръст бележи безработицата в региона

Леко пови�?ение на безработицата във Великотърновски регион отчита местната дирекция "Бюро по труда". На борсата през януари са регистрирани 4 456 ду�?и, като нивото на безработица е 8,69 %. Тя е с един пункт под средното равнище за страната (9,78%).

Спрямо предходния месец декември се наблюдава ръст с 0,66 %, а ако направим сравнение със същия период, но преди една година, се забелязва понижение с 0,72 пункта, съобщи директорът на Бюрото по труда Обре�?ко Нечев. Великотърновската дирекция обслужва трите общини в старата столица, Елена и Златарица. Най-много са безработните в Община Велико Търново – 3 231. В Елена трудово незаетите са 803, а в Златарица – 422-ма.

Повече от половината регистрирани на трудовата борса са жени – 2 319. Безработните младежи до 29-годи�?на възраст са 756. Голям дял от безработните са лицата над 50-годи�?на възраст – 1 838. Трудово незаетите, които имат регистрация на борсата повече от една година, са 1 299.

838 ду�?и за първи път са записани през януари в Бюрото по труда или пък са възстановили регистрацията си, информира Нечев. 252-ма безработни са си намерили работа през месеца, 202-ма от които със съдействието на дирекцията. На 152-ма е прекратена регистрацията, тъй като не са се явили по график в Бюрото по труда.

През януари са обявени 157 свободни работни места, 94 от които в частния сектор. Търсят се предимно общи работници за нискоквалифициран труд, уточни Обре�?ко Нечев. За едно работно място са се конкурирали 48 безработни.

Бюрото по труда няма никакво отно�?ение при изплащането на обезщетенията за безработица, което се прави от НО�?, уточни �?ефът на дирекцията.

�?зточник DarikNews

RSS за коментарите

Публикувайте коментар.