Новини от Елена » В Константин почитат свети Силвестър

В Константин почитат свети Силвестър

В еленското село Константин все още почитат един позабравен другаде празник. Тук Свети Силвестър честват на 15 януари (по стар стил). Празникът е посветен на стоката и добитъка, най-вече впрегатния, без които стопанинът на село трудно поминува.
Днес в Константин се отглеждат 130 говеда, 750 овце, 130 кози, а в 70 къщи се грижат за коне и магарета. Така че има защо този ден да се почита в селото ни, е категоричен кметът Стоян Пенков и разказва за обичая, известен като „Риначи”.
През нощта срещу Силвестър младежи от селото и околните махали обикаляли домовете на стопаните, които имали впрегатен добитък, и изривали тора от оборите. Там стопанинът от вечерта оставял запален фенер и торба с хляб, месо и вино за риначите, която те отнасяли със себе си. За добре свър�?ената от момците работа на другия ден за обяд или вечеря момите нареждали богата трапеза в една от къщите. Всяка носела ядене, а от домакинята било пиенето. На масата слагали коко�?а яхния, свинско със зеле, сарми и баница. Празникът вървял с много веселие, музика, танци, а наздравиците били най-вече за добитъка.
Позабравен през годините, ритуалът в Константин е възстановен през 1974 г. Традицията се поддържа и до днес, като в групата на риначите вече се включват и жени.
Така в петък срещу събота десет мераклии, въоръжени с лопати, метли и бръскалки, тръгнаха от къща на къща в селото, където се гледат животни. „Сега �?егите, закачките и пожеланията са повече от свър�?ената работа в оборите – признава Кина Николова, секретар на читалището, което поддържа обичая. – Стопаните сурвакаме за здраве, а те все намират с какво да напълнят торбите на риначите. �? както е било от старо време, празникът не мина без обща трапеза.”
Със свети Силвестър е свързано следното предание. Магьосникът Замврий, който мразел християните, убил вол, про�?епвайки му името на някакъв бог. Когато разбрал за това, св. Силвестър заявил, че единствено Бог може да дава и отнема живот, и заповядал на магьосника да се помоли за спасяването на животното. Със своите молитви Замврий не успява, но св. Силвестър, уповавайки се на вярата си, му връща живота. Затова той се смята за покровител на животните и най-вече на воловете.

Мария Симеонова

�?зточник вестник Борба

RSS за коментарите

Публикувайте коментар.