Новини от Елена » В 82 селища в областта ще избират пряко кмет

В 82 селища в областта ще избират пряко кмет

Само в 82 населени места на област Велико Търново догодина ще си избира пряко кмет. Причината са разпоредбите на �?збирателния кодекс, който вече бе одобрен от Парламента. В него е записано, че пряко избор на кмет ще извър�?ват хората, живеещи в селища с над 350 ду�?и. По данни на Областната дирекция ГРАО от 229 селища на територията на Великотърновска област, на горното условие отговарят 82 населени места.
За Община В. Търново от 75 населени места пряко избор за кмет ще има в 15. Освен в общинския център свой кмет ще избират хората от Дебелец, Килифарево, Балван, Беляковец, Водолей, Леденик, Ново село, Присово, Пчелище, Ресен, Самоводене, Церова кория и Шем�?ево.
В останалите 60 селища управниците ще се назначават от избрания общински кмет и ще се одобряват от Общинския съвет.
В Община Горна Оряховица има 14 населени места, 10 от които ще избират пряко свой кмет. Освен общинския център, това са Долна Оряховица, Върбица, Драганово, Кру�?ето, Писарево, Поликраище, Правда, Първомайци и Янтра.
В Община Елена има регистрирани 105 населени места, като само в три от тях – град Елена и селата Константин и Майско, ще има преки избори. Подобна е ситуацията в Община Златарица, където от 19 населени места, само в две има жители над 350 ду�?и – Горско Ново село и Родина.
В Лясковец ситуацията е �?ест на �?ест. Там преки избори ще има в града, както и в селата Джулюница, Добри дял, Драгижево, Козаревец и Мерданя.
Най-много жители  ще избират пряко свой кмет в Община Павликени. От 20 населени места само в 4 кметовете ще бъдат назначавани и това са селата Мусина, Росица, Паскалевец и Ви�?овград.
Нито едно населено място в Община Сухиндол, без общинския център, няма да избира пряко свой кмет. �? в �?естте села от общината кметовете ще бъдат назначавани. В Стражи�?ка община преки избори ще има в Асеново, Благоево, Бреговица, Виноград, Камен, Кесарево, Лозен, Су�?ица и Царски извор.
В Община Полски Тръмбе�? бъдещият кмет на общинския център ще определя кметски наместници на три села – Каранци, Вързулица и Стефан Стамболово. В останалите 11 населени места изборът за кмет ще бъде пряк.
Подобна е ситуацията и в Община Свищов, където от 16 населени места в 12 кмет ще се избира пряко, но в Деляновци, Совата, Александрово и Червена ще се назначава.  
Народните представители приеха вотът догодина да бъде две в едно, което означава, че в 72 населени места във Великотърновска област в изборните секции ще има бюлетини за избор на президент, за кмет на съответния общински център, за листа за общински съветници и за кмет на населеното място. В десетте общински центъра ще гласуваме само за президент, кмет на общината и листа за общински съветници.

�?зточник Янтра Днес

1 коментар »

  1. Гого написа:,

    28.12.2010 at 20:35

    �? правилно!
    �? без това те „районни“ кметове не разполагат със собствен бюджет, т.е. нямат финасковата възможност за провеждане на каквато и да е собствена политика. Те дори собствения си персонал не назначават.
    Впрочем същото важи и за тези, които ще бъдат избирани.

RSS за коментарите

Публикувайте коментар.