Новини от Елена » Ветеринарите на протест

Ветеринарите на протест

Общопрактикуващите ветеринарни лекари от Великотърновска област днес ще протестират заедно с колегите си от Лове�?ко и Плевенско в сградата на РВМС в Ловеч. Протестът ще е символичен, с плакати и ленти.
Участъковите ветеринарни лекари от цялата страна участват в стъпаловидни символични протестни действия. Те започнаха, след като представителите на Българския ветеринарен съюз не успяха да се споразумеят с Министерството на земеделието и храните за еднократно изплащане на забавените средства за първото полугодие. Засега участъковите ветеринарни лекари продължават да изпълняват задълженията си по тази програма, маркират животните, имунизират ги, въвеждат данните в системата за идентификация, издават задължителните ветеринарномедицински документи.
Досега частните ветеринари в областта са получили само 55 хил. лв., което е 25 % от общата сума, която трябва да вземат за полугодието. Протестиращите обаче настояват да им се преведат всички дължими средства за този период до 31 август, а не разсрочено до края на септември, каквото е предложението на МЗХ. Ако с тези символични протести не се постигне желаният резултат, от началото на септември участъковите ветеринарни лекари от цялата страна, подкрепени от своя съюз, ще преминат към ефективни стачни действия.
Настояваме и да се вземе на�?ето мнение за подготвяната реформа, да има диалог с Министерството на земеделието и храните, каза д-р Цветана Спасова, член на НС на Българския ветеринарен съюз. Тревогата е, че игнорирането на ветеринарите може до доведе до появата на опасни за хората заразни болести. “Допускането на зараза от антракс е именно резултат от всички тези пропуски”, казват от съюза.

�?зточник Янтра Днес

RSS за коментарите

Публикувайте коментар.