Новини от Елена

39 обезлюдени села в региона, тара�?ат къщите в тях за антики

Най-много селца и махалички без хора има в Еленско и край Хаинбоаз
�?зоставени селца и махалички, в които не живее никой, са основен начин на поминък за търговците на антики. Къщите без стопани се обират и заради камъни и плочи, които впоследствие отиват към прекупвачите на строителни материали. Най-голямата ценност обаче представляват старите вещи, бакърените съдове и реликвите, които са останали в тях от незнайни времена.
В 39 села и махали във Великотърновска област вече не живее никой, сочат данни на Териториалното статистическо бюро. Най-много са населените места без нито един жител в района на община Елена, както и около Прохода на Републиката.
21 са обезлюдените селища в община Елена, 13 в региона на Велико Търново и пет в Златари�?ко, доказват цифрите.
10 селца в Еленско се крепят само на един-единствен свой жител, колкото имат и 5 населени места в старопрестолната община и едно в Златарица.
Като призрачен сюжет с висящи само на една панта прозорци и врати, обрасли огради и руини е характерната гледка например в балканското селце Бойчовци. Наскоро тук е починала единствената му обитателка – 85-годи�?ната баба Пенка. Възрастната жена отказвала да се прибере към града при близките си, даже и преди най-суровите зими, и прекарвала сам-самичка дни наред в Балкана без ток.
В селото понякога идват за по ден-два наследници на изоставените имоти, но тук постоянно не живее никой, независимо от прекрасната природа и чистия въздух.
Според статистиците само на книга вече се водят още Бижовци, Бочковци, Дойновци, Долен Еневец, Марговци, Осенарите, Пожерник, Ра�?евци, Русковци, Семковци, У�?евци и Цонковци. Апа�?и непрекъснато �?етат из изоставените къщи и прибират всичко по-ценно.
Основна причина малките селца и махалички да не се развиват са множеството наследници на един имот. Даже и да се намерят купувачи, много трудно те успяват да издирят всички, които имат права върху недвижимостта, и това обрича практически обезлюдените села.

�?зточник вестник Борба

2 коментара »

 1. di написа:,

  11.02.2013 at 10:29

  А според мен има поне частично ре�?ение – ето тук е изложено
  http://tinyurl.com/auma865

 2. hoho написа:,

  15.02.2013 at 0:03

  Тоест циганите освен да разграбват имота, да трябва да прибират и реколтата. 🙂

RSS за коментарите

Публикувайте коментар.