Новини от Елена » Наталия Димитрова – спортната гордост на Елена

Наталия Димитрова – спортната гордост на Елена

natalia_dimitrova Състезателката по ориентиране е рекордьор по отличия от национални, европейски и световни първенства
През декември Наталия Димитрова ще стане на 30 години, като 20 от тях са посветени на спорта и туризма. Младата жена отдавна е спряла да брои титлите и медалите, спечелени на национални, европейски и световни състезания. Със завидната спортна кариера във всяка друга страна тя би уредила живота си подобаващо, дори като професионален състезател, попадайки сред световния елит.
Наталия е една от най-добрите състезателки в България по ориентиране и наскоро получи най-голямото признание в родния си град Елена. За празника на града – 21 май, тя бе удостоена с високото звание „Почетен гражданин на Елена”, което се присъжда за особени заслуги и постижения. Плакетът й бе връчен от кмета Са�?о Топалов в присъствието на президента Георги Първанов по време на тържественото откриване на празника.
Най-голямото постижение на Наталия е на световното студентско първенство в Ко�?ице, Словакия, през 2006 г., където е пета на спринт. Този й успех, заедно с титлите от световните първенства в Швейцария, Дания, Украйна, Чехия, Унгария, България, я нареждат сред първите със заслужен принос в националния спорт.
Миналата година е много силна и успе�?на за Наталия Димитрова. Тя става втората състезателка по ориентиране – абсолютна �?ампионка, печелейки пет �?ампионски титли в дисциплините спринт, средна, дълга и щафета. Това е трето постижение в историята на българското ориентиране. Участничка е на световното първенство в Унгария и се класира за „А” финалите в спринта и средната дистанция. На балканиадата в Сърбия печели златен и сребърен медал.
От началото на тази година спортната й кариера е не по-малко успе�?на. Само в Търговище на доста силната надпревара за купа „Вариант 5” – с участието на сърби, румънци, турци – тя печели три медала.
Наталия признава, че тръпката е най-голяма, когато има силна конкуренция. Пет пъти е участвала в 24-часовата международна щафета, която всяка година се организира в Германия с участието на над 100 щафети от различни страни. Това са най-изтощителните студентски първенства, но също с отлични постижения за нея, в които участва нежната и крехка като момиченце състезателка.
Спортният дух и хъс за победи са семейна традиция и се предават по наследство в рода на талантливата еленчанка. На ски стъпва едва тригоди�?на. Баща й Стоян Димитров, секретар на туристическото дружество в Елена, първи я подкрепя в избора й да тренира ориентиране и тя, 10-годи�?на, се записва в еленския клуб към туристическото дружество. Доста време с този спорт се занимава и сестра й Кристина, която също печели медали за клуба.
Първите треньори на Наталия, на които дължи много, са Валентин Гуцов, Йорданка Петева, Тихомир Кузманов и �?ван Сутров. Днес за големите си постижения е благодарна на сега�?ния си треньор Димитър Календжиев, председател на студентското туристическо дружество „Академик” във Варна, към което се състезава Наталия, откакто е студентка в морската столица, вече с диплома от Свободния университет със специалност „Международен мениджмънт”. Когато участва в състезания по лека атлетика, пък се представя от името на великотърновския отбор „Атлетик 91”, основан от Владимир Пановски. Често пъти Наталия се състезава и за еленския клуб по ориентиране и помага за достойното му представяне.
Моята страст е бягането в гората, ориентирането ми е на сърце, а с алпийските ски се занимавам за удоволствие – така подрежда приоритетите в спорта известната състезателка. Благодарение на него има чудесни приятели, с които са като едно семейство. Обиколила е много красиви кътчета, но винаги е мечтала да отиде до родината на ориентирането – Скандинавия. С предстоящото й участие през август на световното в Норвегия тази нейна мечта е на път да се сбъдне.

Мария Симеонова

�?зточник вестник Борба

RSS за коментарите

Публикувайте коментар.