Новини от Елена » Еленският кмет дари 4000 лева за реставрация на стенопис

Еленският кмет дари 4000 лева за реставрация на стенопис

С помощта на дарители и на общинари са възстановени храмове в селцата на балканската община
Лично дарение от 4000 лв. прави еленският кмет Са�?о Топалов за реставрация на стенопис в църквата „Рождество на Пресвета Богородица” в родния му град Елена. Този благороден жест, благословен от Великотърновския владика, официално съобщи пред миряните архиерейският наместник Митко Янков след божествената света литургия в неделя.
�?зричното желание на дарителя, който е енориа�? на църквата, е парите да се вложат за направа на стенописа на абсидата в олтара. Там са изписани �?ест големи фигури. От едната страна са трисветителите – Василий Велики, Григорий Богослов и Йоан Златоуст, а от другата – св. Климент Охридски, св. Григорий Двоеслов и св. Атанасий Велики. Над �?естимата е Богородица с Младенеца на трон.
Светите литургисти в олтара са изрисувани преди близо 90 години от Атанас Велев. Времето неумолимо и безвъзвратно ги е унищожило, а оттогава зограф в храма не е влизал. Семейството художници Диана Бре�?кова и Димитър Димитров в началото на миналата година реставрираха първите четири стенописа, също благодарение на дарители. Техните имена – Захаринка Петрова, Мария Чанджиева, семейството на Стефан Гавраилов, Емилия Славова и семейства Гуцови, Шопови и Ганчеви са изписани под стенописите, на които са представени четири евангелски събития.
За стенописа в олтара младите художници са притеснени от ло�?ото му състояние и едва ли работата им може да издържи година. Затова се наложило стенописът да бъде смъкнат, като преди това направили пълното му заснимане. Положена е здрава основа, в момента се слага скелето и тези дни ще започне работата по изписването на светиите. През това време храмът няма да бъде затворен и свещениците ще служат на Южния престол – този на светите братя Кирил и Методий. Реставрацията ще приключи в края на август, за да може през септември дядо Григорий да направи „обновление” на църквата, тъй като за година време в нея влязоха доста майстори и свър�?иха завидни ремонтни работи, включително и на стопанските сгради към храма по проект за 230 хил. лв.
„�?скам да оставя нещо след себе си като християнин и затова ре�?ихме със съпругата ми да дарим тези пари. Не съм сред богатите, но съм дълбоко убеден, че правя едно добро дело, пък и да провокирам хора с далеч по-големи възможности да помогнат на на�?ите църкви – сподели еленският кмет. – Колкото и бездуховно да е времето, в което живеем, и днес има дарители и спомоществователи, без които няма�?е да има нов живот в църквите в Костел, Блъсковци, Беброво и Яковци. Общината не пропуска възможност, най-вече по „Красива България”, за ремонтни и възстановителни дейности и така спасихме храмовете в �?лаков рът, Буйновци, Тодювци, Разпоповци, Константин, Марян, Средни колиби. Помогнахме да се изгради параклисът в Марафелци, сега се прави и в Чакали, където никога не са имали църква. С ре�?ение на Общинския съвет бив�?ите училища в Буйновци и Марян са предоставени за манастири. За ремонта на пода на бебровската църква от общинския горски фонд ще бъдат дадени 50 кубика дървесина. Голямата ми мечта е за реставрация на църквата във Велковци – един �?едьовър на църковното строителство по това време”, заяви Са�?о Топалов.
В момента се изготвят проекти за ремонт на храма в Дрента, на „Успение на Пресвета Богородица” в Елена, за чиято 170-годи�?нина през 2007 г. бе�?е сторено немалко.

�?зточник вестник Борба

RSS за коментарите

Публикувайте коментар.