Новини от Елена » Бум на варицела в региона

Бум на варицела в региона

Продължава бумът на варицела, безсилни сме да я спрем. Това е неуправляема инфекция, която се причинява от вирус, който пък се разпространява по възду�?но-капков път, обясни д-р Веска Войчева, �?еф на епидемиолозите в Р�?ОКОЗ. Лещенката, както хората наричат �?арката, се вихри най-вече в края на зимата и началото на пролетта. Тя е силно заразна и обикновено човек се разболява веднъж в живота си. Но вирусът може да остане в организма и на по-късен етап да причини друга кожна болест, наречена херпес зостер.
Само за февруари от варицела в областта са се разболели 53 ду�?и, а за първите два месеца на годината – общо 98 ду�?и. Най-много са болните в Г. Оряховица и П. Тръмбе�?. Заболяването протича леко при дома�?ен режим и обикновено карантината е от 7 до 10 дена. Усложнения могат да се получат при възрастни.
От миналата година има все по-голямо разпространение и на скарлатина. Заболяването е вид �?арка, но се причинява от бактерия. Протича с висока температура и обрив, а може да се стигне и до сърдечни усложнения. През февруари от скарлатина са били болни 30 ду�?и, 18 от тях са от В. Търново.
За първите два месеца на годината заразната заболеваемост в областта се запазва почти еднаква, доминират варицелата, скарлатината и чревните инфекции, отчете още д-р Войчева.

�?зточник Янтра Днес

RSS за коментарите

Публикувайте коментар.