Новини от Елена » Слуката в лова зависи много и от подхранването на дивеча

Слуката в лова зависи много и от подхранването на дивеча

308 диви прасета отстреляха през изминалия ловен сезон ловците от сдружението в Елена. Те не успяха да изпълнят разчета си с двадесетина бройки, въпреки това са доволни, защото и други години е било така.
Еленските ловци са се убедили, че подхранването на дивеча е много важно, за да се задържи той в Балкана. Затова през цялата година авджиите разнасят зърно по хранилките, ремонтират онези, които имат нужда. Всяка ловна дружина се грижи за дивечови ниви. Само те обаче не могат да задоволят нуждите за целогоди�?ното подхранване на дивеча. Затова се разчита на спонсори, търси се по-евтино зърно, за да се набавят по-големи количества. През този ловен сезон са разнесени повече от 50 тона.
След лова идва ред на годи�?ните отчетни събрания, после на пролетното преброяване на дивеча и хищниците. Ловците се радват, че от няколко години сърните се увеличават. По тях обаче се стреля само подборно. Ръководството на сдружението не мисли за групов лов, какъвто не е имало от над 15 г.. Както казват ловците: “По-добре да показваме на внуците си сърни, отколкото бездомни кучета”.

�?зточник Янтра Днес

RSS за коментарите

Публикувайте коментар.