Новини от Елена » Празник на шарената черга в Блъсковци

Празник на шарената черга в Блъсковци

В малкото еленско село Блъсковци за втора поредна година сътвориха чудесен празник на шарената черга, който този път изненада гостите и с много предмети от традиционния бит на балканджията, с демонстрации на стари позабравени занаяти. За мнозина приятна изненада бе и хубавият път от града до селото, основно ремонтиран от половин година и покрит с чисто нов асфалт. Толкова много красота и шарения на площада грабваха погледа, че човек се чудеше кое по-напред да пипне, да опита или да си купи за спомен.

Над 50 шарени черги извадиха жените от Блъсковци, съседните села, че дори и от града, които грееха с хубостта на шарките.

Даже и конкурс имаше за най-хубава черга, в който дадоха оценки на чевръстите стопанки над 200 души. Безспорен победител стана Ана Стефанова от Елена. Заедно с Пенка Ножарова от Буйновци показваха на мало и голямо как се тъче черга на стан. Край тях десетина малки госпожици се учеха на занаята на малки станчета и все по-умело преплитаха шарените прежди.

Шарена черга отпреди 75 лета, тъкана от майката на Мария Донкова, спечели второто място.

Весела седянка от минали времена показаха жените от Клуба на пенсионера. Седянката била място не само за песни, веселба и задевки, но и за спорна работа, особено когато се приготвял чеизът на момата.

Цялото богатство от старите ракли в къщата бяха изнесли Димитричка и Слави Славчеви – от кърпи, престилки и ризи до павурчето за ракия на прадядото и гъдулката, правена от бащата на Слави, можеше да се види тук. От раклата на бабата, от която купили къщата на Блъсковци, са запазили кенарена кърпа, тъкана през 1912 г., и това се вижда от специалния надпис на нея.

Кристиян, Николай и Миро от Варна не откъсваха очи от майсторката на вретена Христина Йорданова. Ази и Анджи пък се чудеха как бай Васил и жена му майсторяха кошниците. Не стигнаха за всички питките с просфор (печат), които се пекоха на място в глинен съд, т.нар. подница. Печенето върху загретия на жарава съд представи Даниела Димитрова, която пък научила от своята баба за подницата. Питките върху лозов лист вървяха с домашно приготвено козе сирене и подправки, също по бабина рецепта на Даниела – червен пипер, чубрица, тиквени семки, самардала, счукани в хаванче.

Гостите на празника, организиран от кметския наместник Катя Цветкова и читалище „Съгласие“, веселиха вокалната група от селото „Гласовете на Зинзара“ и танцовите формации „Балканджийче“ и „Самодиви“. Празникът не мина без двете атрактивни баби, затъкнали хурки с къдели – баба Ана от Търкашени и баба Дана от Големани, която развълнува хората с изпълнение на стара песен от времето на нейния баща.

RSS за коментарите

Публикувайте коментар.