Новини от Елена » 9-то автомобилно рали Твърдица-Елена, 27-28 юли 2013 г.

9-то автомобилно рали Твърдица-Елена, 27-28 юли 2013 г.

На 27-ми и 28-ми юли Община Елена ще бъде съорганизатор на деветото автомобилно Рали Твърдица-Елена 2013, което е четвърти кръг от националния рали �?ампионат. Мащабната спортна проява ще протече на териториите на общините Твърдица и Елена. Няма съмнение, че с “РАЛ�? ТВЪРД�?ЦА-ЕЛЕНА 2013” ще се възроди една традиция прекъсната преди 23 години, а именно незабравимите скоростни етапи от легендарното рали “Златни пясъци“, които се провеждаха из Твърди�?кия и Еленския балкан.

Община Твърдица и „Евроком Рали Тийм“ поканиха логично и с огромно задоволство еленската община да стане съорганизатор, първо поради възможността да се използват даденостите на отдавна лелеяната мечта на всички ни – реновирането на елено-твърди�?кият проход във вид в какъвто никога досега не е бил и второ поради включването на два скоростни етапа на север от старопланинското било, а именно „Буйновци“ и „Елена Твърдица“.

Скоростният етап „Буйновци“ ще стартира в близост до местността „Хайду�?ка поляна“, ще премине през най-високата точка на прохода местността „Предела“ и по същество ще представлява екстремно спускане по интересните и технични серпентини на основно обновения през 2012 г. път. Финалът е на разклона за м. Папратлива (местността „Моянка“ в близост до с. Буйновци). Дължината на етапа е около 14 км., след което автомобилите ще се придвижат до град Елена. Там ще бъде организирана близо двучасова пауза /прегрупиране/, като бегачките ще се позиционират на плаца на  Автогара – Елена“, а по времето на регрупинга състезатели, деятели, фенове и гости ще могат да се запознаят с историческите забележителости и да се насладят на гостоприемството на едноименния град. Следва придвижване обратно до разклона за м. Папратлива, откъдето ще стартира следващия скоростен етап – „Елена – Твърдица“ – 29,2км., от които 12 изкачване и 17 спускане с денивелация от 700 м. Този скоростен етап е един от най-популярните в цялата история на автомобилния спорт у нас и известен като „костеливият орех“ от рали Златни пясъци в недалечното минало. Много технична отсечка с атрактивни завои и здрава асфалтова настилка. Условно може да се раздели на две части – първата /12 км. до разклона на Предела/ е изкачване от село Буйновци към билото на планината, където пилотите имат чудесна възможност да загреят за предстоящото спускане, тъй като трасето е бързо, хлъзгаво и води „завой в завой”.

Втората (17 км. до гр. Твърдица) се характеризира с по-�?ирока асфалтова настилка, бързи завои и голяма денивелация. Последните километри от етапа са много технични и стратегически, те дават възможност на пилотите буквално да се „слеят” с трасето. Като цяло на този етап през годините са регистрирани значителни разлики между равностойни пилоти, до голяма степен се изравняват възможностите на автомобилите и неслучайно това трасе е ре�?аващо за победа в ралито. Безспорно местата, които ще бъдат най-подходящи за гледане са м. Предела, м. Хайду�?ка поляна по билото на планината и м. Моянка в близост до село Буйновци.

Класическите трасета около балканските градчета винаги са покачвали адреналина на публиката през годините до най-висока точка и превръщали надпреварата в непридвидима за състезателите и в неповторимо зрелище за феновете. Ето защо се надяваме, че състезанието ще привлече много състезатели, гости и приятели от страната и чужбина и, че ще бъде един своебразен прозорец към света за Община Елена.

Заповядайте на рали „Твърдица – Елена” 2013, за да наблюдавате безкомпромисната надпревара на пилотите с часовника!

RSS за коментарите

Публикувайте коментар.