Новини от Елена » Четири дежурни кабинета обслужват пациентите в областта

Четири дежурни кабинета обслужват пациентите в областта

Четири дежурни кабинета обслужват пациентите във Великотърновска област в извънработното време на личните лекари и по празниците. Последният бе разкрит в началото на декември в Медицинския център в Елена, а останалите три кабинета работят от пролетта в общините Велико Търново, Горна Оряховица и Павликени. Тези в Горна Оряховица и Павликени поемат пациентите съответно от Лясковец и Сухиндол. Единствено Свищов и Стражица останаха без дежурни кабинети и пациентите разчитат на личните си лекари или на Спе?на помощ.
По данни на Здравната каса почти всички джипита, където има дежурни кабинети, са сключили договор с тях. С въведените в края на миналата седмица промени джипитата вече ще могат да сключват договори с кабинетите, които се намират на не повече от 35 км от практиките им. Досега ограничението бе 20 км, което реално ли?ава?е хиляди пациенти от денонощна медицинска помощ. Най-засегнати бяха хората от отдалечените и труднодостъпни региони.
„С тази промяна и раз?иряване на периметъра смятам, че бе направена крачка напред, макар че ние настоявахме това ограничение да отпадне. Все пак това е една положителна промяна и ще осигури глътка въздух за част от колегите и пациентите”, коментира председателят на Регионалното сдружение на общопрактикуващите лекари д-р Христо Димитров.

?зточник вестник Борба

RSS за коментарите

Публикувайте коментар.