Новини от Елена » Празнуваме Никулден

Празнуваме Никулден

На 6 декември почитаме Св. Николай, архиепископ Мирликийски, Чудотворец. Празникът е известен още като Никулден. Честват го всички рибари, моряци, пъте�?ественици и банкери.

Св. Николай Чудотворец е роден през 280 г. в Мала Азия, провинция Ликия. Живял е по времето на император Константин Велики и е бил архиепископ на град Мир. Той присъствал на Първия вселенски събор в Никея. Умира през 325 г., оставяйки след себе си спомена за удивителните морски чудотворства при спасяването на кораби и моряци по време на катастрофите. Смята се, че Св. Никола имал власт над морските ветрове и течения – той има покровителство над морските бури и урагани. Затова в този ден лодките и корабите не плават в открито море. Рибарите, моряците и техните семейства участват в тържествената литургия, а след това организират буйни празненства за празника.

Никулден заема важно място в българската празнична традиция. Според народните вярвания, когато �?естимата братя светци си разделяли света, на Николай се паднали всичките води. Отредено му било по вода да ходи, кораби да води, по морета ветрове да спира. На Никулден българите приготвят богата празнична трапеза. Основното ястие на този празник е рибата. Тя се приготвя по различни начини в различните райони, но винаги от всички риби се отдава предпочитанието на �?аран. Смята се, че �?аранът е "слугата" на Св. Никола.

Едно от поверията гласи, че веднъж, когато светецът бил в открито море, се разразила силна бурята. Заради дупка на дъното в лодката започнало да навлиза вода. Тогава светецът бръкнал във водата и извадил оттам един �?аран и запу�?ил дупката с него. Оттогава �?аранът се смята за жертвена риба на трапезата в този ден. Поради това и празникът понякога го наричат "Рибен Св. Никола". Шаранът се приготвя в тесто, пълнен с ориз, ядки и стафиди – това ястие се нарича "рибник". Също може да се приготви и печен �?аран. Никулденската риба трябва задължително да бъде прясно уловена и с люспи. Първата хваната риба на този ден се изяжда от рибарите, печена на самия бряг.

На 6 декември �?аранът не е просто гозба, а ритуал – своеобразно жертвоприно�?ение към светеца, благодарност за закрилата в премеждия, надежда за добруване и радост, молитва за здраве и берекет. На масата се поставят и различни обредни хлябове и много постни ястия. Трапезата не се вдига цял ден и до късно през нощта е на разположение на домакини и гости. Костите на �?арана се изгарят, закопават се в земята или се хвърлят в реката.

Българите почитат Св. Николай и като пазител на семейството, жилището и добротата.

На Никулден имен ден празнуват хората, чийто имена са производни или близки до името НиколайНикола, Нейчо, Николина, Николета, Кольо.

�?зточник DarikNews

RSS за коментарите

Публикувайте коментар.