Новини от Елена » Хиляди пациенти остават без достъп до дежурни кабинети

Хиляди пациенти остават без достъп до дежурни кабинети

Всички, които живеят на повече от 20 километра, не могат да разчитат на здравна грижа в почивните дни

Хиляди пациенти няма да имат достъп до дежурните лекарски кабинети през почивните дни, защото живеят на разстояние по-голямо от 20 км от тях. Според последните изменения на Наредба 40 на МЗ, обнародвана през юли, джипитата ще се грижат за пациентите си през деня, а в останалото време и през почивните дни болните ще търсят медицинска неотложна помощ в дежурните кабинети. ?ма обаче условие този кабинет да се намира на по-малко от 20 км от месторазположението на джипи практиката. Ако това разстояние е повече, болните могат да разчитат само на спе?на помощ, тъй като за тях няма дежурен кабинет, с който общопрактикуващият лекар да е сключил договор.
По тази причина остават изолирани села като Ново село, Вонеща вода, селища в Еленския балкан, Стражица, П. Тръмбе?, Павликени, Свищов. Други райони пък са по-близо до дежурните кабинети в други общини, където пациентите са непознати. Това затруднява и забавя лечението. Напр. Дичин географски се намира във Великотърновската община, но джипито там е сключило договор с дежурния кабинет в Павликени, тъй като селото е извън “санитарната зона” от 20 км.
Не е ясно и дали тези 20 км трябва да се измерват по су?а или въздух, коментира ?ефът на джипитата д-р Христо Димитров. Освен това се ограничава правото за избор на лечение, който според Закона за здравето е свободен в цялата страна.
Според лекари и пациенти новите разпоредби излагат на риск болните и създават хаос в здравеопазването с опитите за постоянно реформиране на системата.
Миналата година предложихме на здравното министерство там, където няма възможност да се разкрият дежурни кабинети, пациентите да се обслужват от филиалите на спе?на помощ, заяви д-р Димитров. Никой не ни обърна внимание.
Сега отново предлагаме селата в отдалечените и трудно достъпни райони в извънработно време да се обслужват от спе?на помощ, съобщи ?ефът на джипитата. Общопрактикуващите лекари са изпратили писмо до МЗ, в което настояват за среща с министър Стефан Константинов. Такава все още не е насрочена.

?зточник Янтра Днес

RSS за коментарите

Публикувайте коментар.