Новини от Елена » В Елена направиха първата копка на ремонт на три пътя

В Елена направиха първата копка на ремонт на три пътя

Вчера в Елена официално бе даден старт на рехабилитацията на три важни пътя на територията на областта. За да върви всичко по вода, с благословия за благодатно време за строителите водосвет отслужи протойерей Валентин Георгиев. Официалните лица – депутатите от ГЕРБ Христо Христов и Аспарух Стаменов, кметът на Елена Са?о Топалов, директорът на Областно пътно управление Емил Кълчи?ков и представителят на изпълнителя инж. Станислав Тодоров направиха първата копка на обекта, а както повелява традицията менче с вода плисна областният управител доц. Пенчо Пенчев.
Рехабилитацията на пътищата Дебелец – Плаково – Елена, Елена – Сливен и Царевец – Свищов е сериозна инвестиция за Великотърновска област, за която представителите на държавната и местната власт благодариха на правителството. Стойността на обекта е 23 милиона лв., като строително-монтажните работи по пътните участъци с дължина 31 км възлизат на 12 милиона лв.
Обектът е по „Лот 19” от етап II на пътната схема на Оперативна програма „Регионално развитие”, съфинансиран от Европейския фонд за регионално развитие. След обществена поръчка за изпълнител на обекта бе избран консорциумът „Път Понс”, който включва „Понсстройинженеринг” ЕАД Бургас, „Пътна компания” ЕАД Ямбол и „Пътностроителна техника” ЕАД София.
?нж. Станислав Тодоров, председател на Съвета на директорите на „Пътна компания”, съобщи, че работата започва в началото на следващата седмица и то едновременно на трите пътни участъка. Сроковете са твърде кратки. По независещи от изпълнителя причини дейностите започват в края на строителния сезон. Това налага мобилизация на ресурсите, за да приключи 80% от работата в края на ноември, което ще наложи наемането на работна ръка и от регионите на пътните участъци.
Рехабилитацията включва възстановяване на пропаднали настилки, изцяло преасфалтиране на всички участъци, ремонт на мостови и отводнителни съоръжения, на места преместване на елмрежа високо и ниско напрежение. Участъците и по трите пътя са еднакво сложни, дълго време изоставени откъм ремонти. Те преминават през доста населени места, тъй че ще се подменят тротоари и бордюри.
Шефът на Областно пътно управление обеща пълен контрол върху изпълнителя и зарадва еленчани с новината, че в областната програма са заложени още два пътя на територията на община Елена – Лясковец – Елена и Елена –Твърдица.

Мария Симеонова

?зточник вестник Борба

RSS за коментарите

Публикувайте коментар.