Новини от Елена » Атрактивна изложба за Левски откриха в Елена

Атрактивна изложба за Левски откриха в Елена

За пореден път писателят Николай �?ванов, който е и председател на скоро основаното читалище „Писмена” в с. Багалевци, провокира интереса и любопитството на еленчани. Той подреди интересна изложба, посветена на Апостола, която бе открита в деня на неговото рождение – 18 юли, а също и на 140-годи�?нината от идването му във възрожденското градче.
За направата на �?естте фигури – на Левски и негови съратници, �?ванов полага много труд и усилия, най-вече за пресъздаване на образите и издирването на автентични облекла. Той избира Ангел Кънчев, Стоян Робовски, �?ван Кър�?овски и неговата сестра Андоничка и архимандрит Галактион, тъй като са свързани не само с революционната дейност на Апостола,но са и емблематични за града личности.
Манекените, както и останалите експонати в изложбата, еленчани видяха за първи път. Те ще намерят постоянно място в музея на багалевското читалище. �?сторията е доказала, че близкото до Багалевци село Тодювци – център на района, е било най-революционното и в своята апостолска дейност Левски се е опирал на ядрата там.

Мария Симеонова

�?зточник вестник Борба

1 коментар »

 1. jam написа:,

  21.07.2011 at 18:11

  Ха така!
  Може да го имате за перко, ама добре, че бе�?е той да ви измие очите за честването на рождението на Левски.
  А „общинската култура
  – пак си бара к . . . „.

RSS за коментарите

Публикувайте коментар.