Новини от Елена » В Елена отбелязаха тържествено празника на града

В Елена отбелязаха тържествено празника на града

„Наистина, удивителна е историята на град Елена. Даже и беглото познаване на всичко, на което вие днес сте наследници, не само впечатлява. Дълбоко респектира приносът на еленчани за развитието на българския народ, за изграждането на съвременна България.
В дне�?но време Елена има предизвикателството на цялото това наследство и �?анса да намери своя път напред в една нова България” – с тези думи започна поздравителното си слово зам.-председателят на Народното събрание Георги Пирински при тържественото откриване на празника на възрожденския град 21 май – Ден на светите равноапостоли Константин и Елена.
Гости на празника бяха още народните представители Бойко Великов от „Коалиция за България” и Ваньо Шарков от „Синята коалиция”, консулът на генералното консулство на Русия в Русе Василий Куляцев, Великотърновският митрополит Григорий, д-р Трифон Юде – председател на Германо-българското дружество във Франкфурт, отец �?ван – основател на Дома за сираци в Нови хан, кметове на общини, председатели на общински съвети, почетни граждани на Елена.
Кметът Са�?о Топалов първи поздрави своите съграждани с този свят и почитан празник, който показва родолюбивата принадлежност на еленчани към българщината. Дядо Григорий пък ги благослови за здраве и дълголетие и на многая лета.
Поздравителни адреси изпратиха президентът Георги Първанов, европейският комисар Кристалина Георгиева, депутатът от ГЕРБ Христо Христов.
Неизменна част от празника за 15-а поредна година са новите почетни граждани на Елена. Председателят на Общинския съвет Симеон Кънчев обяви ре�?енията за удостояване със званието новите му носители, а кметът връчи специалните плакети. За този 21 май за особени заслуги към Еленския край бяха удостоени Стоян Сираков, �?ван Мирянов, посмъртно Христо Недялков и Христо Ковачев.
Духов оркестър и мажоретки от град Троян поведоха �?ествието от двора на Даскалоливницата по централната улица. В центъра множеството се събра пред комплекс „Елена”, върху сградата на който Георги Пирински откри паметна плоча на ген. Пенчо Златев, български военен и политически деец, министър-председател на България през 1935 г., роден и погребан по негово желание в Елена.
В къщата музей „�?ларион Макариополски” д-р Трифон Юде подреди изложба с литографии и графики от своята колекция. �?зложението „Съвър�?енство в черно и бяло” е с благотворителна цел за дома в Нови хан.
В следобедните часове на централния площад детските художествени състави от града се представиха на сцената на талантите. Накрая всички малчугани опитаха от специалната празнична торта за децата.
Вечерта площадът бе пълен с хора, до�?ли да се насладят на изпълненията на трупата на Не�?ка Робева „Не�?ънъл Арт”, Тони Димитрова и еленските танцьори. Празникът завър�?и с пищна заря.

Мария Симеонова

�?зточник вестник Борба

RSS за коментарите

Публикувайте коментар.