Новини от Елена » Ловците ще броят колко са дивите котки в региона

Ловците ще броят колко са дивите котки в региона

Пролетно преброяване на дивеча ще бъде направено през март на територията на Регионалната дирекция по горите във Велико Търново. Таксацията ще се извър?и в ловностопанските райони, които са предоставени на сдруженията за стопанисване, и в държавните ловни участъци.
Освен дивите свине, елените, сърните, дивите зайци и птиците ловните дружини трябва да установят и каква е популацията на хищниците – чакали, вълци, белки, черни порове, енотовични кучета, язовци, скитащи кучета. Ще се преброят и дивите котки. Европейският съюз забрани да се стреля по тези хищници, а в областта те не са никак малко. Установяването на бройките на тези хищници е много важно, за да бъде разре?ен отстрелът им, обясни инж. Николай Тотев, експерт по лова и опазването на дивеча в горската дирекция, на вчера?ното съвещание в РДГ.
? през следващия ловен сезон по благородни елени и сръндаци за трофеи ще се стреля само от авджии, които участват в организирания ловен туризъм. В зависимост от установените бройки диви зайци всяко ловно-рибарско сдружение ще ре?ава само дали да се излиза на излети за такъв дивеч, по който в повече организации не се стреля от години.
Пролетното преброяване на дивеча трябва да бъде отчетено до края на март. После до 10 март ще има възможност да се правят корекции.

?зточник Янтра Днес

RSS за коментарите

Публикувайте коментар.