Новини от Елена » Окончателно приеха новата Областна здравна карта

Окончателно приеха новата Областна здравна карта

Областната здравна карта окончателно е приета и стана част от Националната здравна карта, която Министерският съвет утвърди на последното си заседание. Здравната карта е документът, с който се определят минималните и максималните потребности от болнични легла в различните региони на страната.
В момента във всички 308 болници в страната има 44 411 легла. Според НЗК, за да се осигури адекватна медицинска помощ на българските граждани, са необходими между 30 254 и 43 984 легла, съобщиха от пресслужбата на правителството. Въпреки че болничните легла у нас са почти в нормите и надви�?ават само с 427 максималната граница, разпределението им е неравномерно.
1376 са леглата за активно лечение и долекуване в лечебните заведения във Великотърновска област, съобщи за „Борба” Виолина Енева от Регионалната здравна инспекция в старата столица. 183 са джипитата, а общият брой на лекарите в доболничната помощ е 385. 228 пък са стоматолозите, които работят в областта.
�? петте болници в на�?ата област, които са включени в здравната карта, са за активно лечение – МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов”, МБАЛ „Св. �?ван Рилски” в Горна Оряховица и болниците в Елена, Павликени и Свищов.
57 са болниците в страната, които задължително трябва да сключат договори със здравната каса. МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов” във Велико Търново е една от тези болници. При подбора на лечебните заведения авторите на здравната карта са гледали в тях да има спе�?но и аку�?еро-гинекологично отделение, детски и вътре�?ни болести, кардиология, неврология, хирургия, ортопедия и травматология, анестезиология и интензивно лечение, хемодиализен център, клинична лаборатория и модерна апаратура за образна диагностика. Задължително с касата занапред ще работят и клиниките, където има центрове по онкология, хематология и инфекциозни болести, става ясно още от документа.

�?зточник вестник Борба

RSS за коментарите

Публикувайте коментар.