Новини от Елена

�? община Елена може да остане без болница

След П. Тръмбе�? и Елена може да остане без общинска болница. Причината са новите изисквания по клиничните пътеки, регламентирани в приложение 18 към НРД 2011. Еленското лечебно заведение получи от здравното министерство разре�?ение за дейност на четири отделения вътре�?но, детско, АГ и физиотерапия. Но по-високите изисквания в стандартите за лечение поставят под въпрос работата на самата болница.
Миналата година стационарът получава�?е финансиране за 20 клинични пътеки, но сега заради новите изисквания едва ли ще може да сключи договор с РЗОК за повече от 12 пътеки. Парите са изключително малко и с тях лечебното заведение едва ли ще оцелее, смята управителят д-р Йорданка Садинова. Освен това са натрупани големи дългове, които не могат да бъдат покрити чрез активите на болницата, ако се стигне до фалит и разпродажба.
Д-р Садинова се надява на преговори и на разбиране от РЗОК. Вероятността за компромис е малка, тъй като има стандарти, които не могат да се нару�?ават. В противен случай касата спира финансирането.
За лечение на пневмония и бронхиолит например се изисква на територията на болницата да има вирусологична лаборатория, а в Елена няма. �?ма и заболявания, за които са необходими имунологични и патоанатомични изследвания. Според д-р Садинова, ако тези зави�?ени изисквания не бъдат коригирани, болницата няма да може да работи и хората от общината на практика ще бъдат ли�?ени от болнична медицинска помощ. Възрастните нямат средства да пътуват до МОБАЛ във В. Търново. В някой села автобусният превоз до областния център е два-три пъти в седмицата.
Силно притеснен е и управителят на свищовската болница, макар стационарът там да е далеч с по-големи възможности. Гавраил Гевезов съобщи, че в момента ръководството прави анализ на медицинските стандарти и едва след това ще стане ясно за колко клинични пътеки болницата ще сключи договор с РЗОК. Последните два месеца на 2010 г. работихме на печалба за първи път и ще бъде жалко, ако заради новите изисквания се наложи болницата да се преструктурира и дейността й да се редуцира, коментира Гевезов. Може да се затворят и цели структури, за да се намалят разходите. Медицинският управител припомни, че наскоро бе открито ремонтирано детското отделение с нов педиатричен кабинет, за което са помогнали общината и проект на Асоциацията на дунавските общини “Дунав”. Ще бъде много неприятно, ако за на�?ите деца няма да можем да използваме новите възможности за лечение, каза още болничният �?еф.
Д-р �?ван �?ванов, директор на РЗОК: “Проблемът на малките стационари е липсата на лекари и апаратура”
Проблемът на по-малките болници идва не толкова от въпросното приложение 18 към НРД 2011, а от нивата на компетентност, разписани от здравното министерство, смята д-р �?ван �?ванов, директор на РЗОК във В. Търново. На тези нива се основават приетите изисквания по клиничните пътеки. Според �?ефа на касата всяка болница има определено ниво на компетентност и за малките стационари то е най-ниското – първо ниво. Това означава, че възможностите за лечение на болниците са малки и на практика те няма да могат да осъществяват ефективна дейност.
Нивата на компетентност бяха разписани в медицинските стандарти още по времето на проф. Анна-Мария Борисова като здравен министър, припомни д-р �?ванов. После обаче тези стандарти бяха ремонтирани именно заради зави�?ените изисквания. Така отпадна задължението за брой дейности, но пък останаха стандартите за лекари и апаратура и там най-вече са проблемите.
Д-р �?ванов съобщи, че в момента се провеждат разговори с �?ефовете на болниците в областта по отно�?ение на новите стандарти. Винаги има смисъл от тези срещи, тъй като при сключване на новите договори сигурно ще се появят проблеми за всяка една болница, уточни �?ефът на РЗОК.
До 31 януари стационарите в областта трябва да подадат заявления за сключване на договори с РЗОК. До един месец след това тези договори започват да действат.

�?зточник Янтра Днес

RSS за коментарите

Публикувайте коментар.