Новини от Елена

От следващата седмица край на пу�?енето на обществени места

Р�?ОКОЗ тръгва на проверки за спазването на новата наредба
Забраната на тютюнопу�?енето на обществени места влиза официално в сила от следващата седмица, съобщи вчера д-р Нели �?ванова, директор на Регионалната инспекция по опазване и контрол на общественото здраве в старата столица.
Според приетата наредба за тютюнопу�?ене се забранява пу�?енето в обществени сгради с изключение на местата за подслон и в определени видове заведения като питейни, кафе-клубове и барове. За кафе-клубове, които са и интернет клубове, както и клубове за игри и спортни зали забраната не важи. �?зключение има и за жп гарите, летищата, морски гари и автогари.
Във всички сгради, за които важи забраната, могат да се оформят специални помещения за пу�?ене, които обаче трябва да отговарят на определени условия. Работодателите издават заповед. Помещенията трябва да имат специална вентилационна система, чиято ефективност ще се проверява от специалисти веднъж годи�?но. Навсякъде, където пу�?енето е разре�?ено, не се позволява присъствие на лица под 18 години.
В заведения за хранене под 50 квадратни метра не се допуска тютюнопу�?ене и собствениците им трябва да ре�?ат дали да са за пу�?ачи, или за непу�?ачи. В по-големите заведения трябва да се обособяват помещения за пу�?ачи, но те трябва да бъдат отделени от общото помещение с врата и плътни стени.
В театрите и кината пу�?енето също ще бъде забранено, а специални помещения могат да бъдат обособени само за работещите в институциите, не и за публиката. Във всички обществени сгради и заведения трябва да се поставят и специални табели с надписи „Пу�?енето забранено” или „Помещение за пу�?ене”, които да отговарят на конкретни изисквания за �?рифт и т.н.
В детските заведения и училищата също няма да се пу�?и. Там могат да се обособяват специални помещения.
В продължение на месец инспектори от Р�?ОКОЗ ще правят проверки и ще съветват собствениците на заведения и директори как да изпълнят изискванията на наредбата. След това започват същинските проверки с налагането на глоби.
От 50 до 100 лева ще трябва да плащат нару�?илите наредбата. За повторно нару�?ение глобата ще е от 100 до 300 лева. За еднолични търговци глобата е от 300 до 500 лева, а при повторно нару�?ение – от 1000 до 1500 лв. Юридическите лица трябва да плащат от 3 до 10 хиляди лева.

�?зточник вестник Борба

RSS за коментарите

Публикувайте коментар.