Новини от Елена » Три болници съдят РЗОК за 2 млн. лв. от забавени плащания

Три болници съдят РЗОК за 2 млн. лв. от забавени плащания

Само три болници във Великотърновска област са подали искове срещу РЗОК за 2 млн. лв. от забавени плащания. Това са МОБАЛ и Кардиологията в старата столица, а също и стационарът в Елена. Най-големи са дълговете на касата към областната болница – 1,6 млн. лв. неизплатени суми още от края на миналата и тази година. Най-малки са дълговете към еленската болница – 50 000 лв.
Останалите три болници в Г. Оряховица, Павликени и Свищов се отказват от съдебните искове. Основната причина е, че не могат да платят държавната такса при внасяне на исковете, която е 4 % от дължимата сума.
Над 600 000 лв. дължи РЗОК като доплащане от началото на март 2010 г. на болницата в Г. Оряховица. Очаква се тази седмицата касата да издължи половината, каза д-р Кожухаров. Той призна, че за да оцелее здравното заведение, е съкратил 6 ду?и от администрацията. Но това нямало да ре?и финансовите проблеми на болницата.
Свищовската болница също няма пари да съди касата, макар дълговете към нея да са над 160 000 лв. Павликенската болница също запазва мълчание по отно?ение на съдебния иск. ?зчакваме и се надяваме здравната каса да ни изплати дължимите над 150 000 лв. от началото на март т.г., обясни управителката д-р Ренета Кръстева.

?зточник Янтра Днес

RSS за коментарите

Публикувайте коментар.