Новини от Елена » Владиката и 10 свещеници осветиха обновен храм в Елена

Владиката и 10 свещеници осветиха обновен храм в Елена

Денят 26 септември, когато православната църква чества свети Йоан Богослов, ще влезе в историята на еленския храм „Рождество на Пресвета Богородица” като ден на обновлението му. То се извър�?и заради ремонтните работи в църквата от година време насам и реставрацията на стенописи, които благодарение на дарители грейнаха по стените и в олтара на църквата.
В неделя обновлението бе извър�?ено от Великотърновския владика Григорий в съслужие с десетима свещеници. Сутринта започна с петохлебие, водосвет и освещаване на елей.
След обновлението звънът на камбаните възвести началото на първата тържествена света литургия в новоосветения храм. Владиката дари на архиерейския наместник Димитър Янков свети антимис, осветен в новата църква „Свети Мина” във В. Търново, и го положи на светия олтар с благопожелания за много венчавки, кръщавки и молитви за добро в еленския храм.
Дядо Григорий се обърна с поучително слово към енориа�?ите, събрали се за празничното обновление. Той поздрави църковното настоятелство, всички ктитори и дарители и благодари на общината в Елена за помощта и доброто сътрудничество.
Храмът „Рождество на Пресвета Богородица”, строен от ученик на Колю Фичето преди 145 години, е паметник на културата от национално значение. �?сторията му изобилства от много интересни факти. Например след боевете и опожаряването на Елена през декември 1877 г. поробителите превръщат храма в склад за жито. При отстъпването го заливат с газ и запалват, но благодарение на няколко граждани църквата е спасена. От оцелялото жито раздали по крина на еленчанин и така населението било спасено от глад през настъпващата зима.
Преди Освобождението на божествена света литургия в църквата на 5 април 1873 г. търновският митрополит �?ларион Макариополски провъзгласява идеята за изграждане на училищна сграда в Елена. На Деня на народните будители през 1995 г. и по повод 130 години от изграждането на храма в него е отслужена празнична божествена литургия в присъствието на патриарх Максим.
През годините църквата е поддържана с текущи ремонти, но добрият вид, който има днес, е благодарение на основния й ремонт преди година. По предложение на общината бяха предоставени около 230 хил. лв. от междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет за предотвратяване и преодоляване на последиците от бедствия. По проект с тези пари бе�?е извър�?ен основен ремонт на притвора, покрива, околните пространства, а сградите към храма, които в началото са били предназначени за девически манастир, бяха построени наново.
Още от изграждането на параклиса и до днес продължава традицията благочестиви християни да помагат на Долната църква, както я наричат еленчани. Най-големи заслуги за строителството, а после и за поддръжката в миналото има Разсукановият род, чиито пет къщи под един покрив са срещу църквата. Днес благодарение на дарените средства от Мария Чанджиева, Захаринка Петрова, Са�?о Топалов и съпругата му Стела, семейството на Стефан Гавраилов, Емилия Славова, семейства Гуцови, Шопови и Ганчеви, бяха реставрирани четири стенописа и отново изписана абсидата на олтара.
За тяхно здраве и за доброто на всички енориа�?и владиката освети курбан, а след това извър�?и и първата кръщавка в новоосветения храм. Той даде името Димитър на осеммесечното внуче на архиерейския наместник на Еленската духовна околия.

Мария Симеонова

�?зточник вестник Борба

RSS за коментарите

Публикувайте коментар.