Новини от Елена » Болниците в областта съдят здравната каса за 5 млн. лв.

Болниците в областта съдят здравната каса за 5 млн. лв.

Лечебните заведения внасят исковете си на 4 октомври

Болниците в областта съдят РЗОК във В. Търново за 5 млн. лв. Делата на стационарите в Свищов, Г. Оряховица, Павликени, Елена и В. Търново ще бъдат заведени на 4 октомври и касаят дължимите суми за лечение по клинични пътеки, които касата не е изплатила изцяло от април тази година.
Ре�?ението за съд бе взето вчера в София на среща на Националната асоциация на лекарите в болничната помощ. То ще бъде обявено в петък по време на извънредния събор на БЛС. Ре�?ихме и лекарските протести да бъдат проведени също на 4 октомври, съобщи за “Янтра ДНЕС” след срещата Гавраил Гевезов, управител на свищовската болница.
Областната болница във В. Търново вече е завела дело срещу РЗОК още през пролетта, тъй като касата й  дължи над 1,5 млн. лв. за извър�?ена дейност. Дълговете на РЗОК към МОБАЛ започнали още от миналата година, отделно от пролетта са натрупани нови за около 1 млн. лв. Свищовската болница също е завела дело за над 10 000 лв. Страхуваме се, че няма да получим парите си, каза още Гевезов. Парадоксът е, че здравната каса признавала неиздължените суми за дължими, но не дава срокове за изплащането им.
�?деята за пускане на искови молби срещу здравната каса възникна на среща на общинските болници преди две седмици. После тази възможност бе обсъдена на учредителното събрание на асоциацията в началото на септември. �?деята е за кратък период колкото се може по-голям брой болници да подадат искове, за да се заведе колективен иск. Това обаче не би било възможно, тъй като дължимите суми са предмет на индивидуални договори на болниците с касата, коментираха юристи.
На първо време исковете ще бъдат за неизплатените средства от април до края на юни, тъй като според анекса, подписан от �?ефовете на болниците през февруари, заработените суми над делегираните бюджети би трябвало да се изплащат след цялостна проверка на дейността, която се извър�?ва до месец след месеца на отчитане, обясни д-р Миролюб Кожухаров, �?еф на горнооряховската болница и член на асоциацията. Затова за сумите през юни ще бъдат подадени допълнителни искове.
Работим с бюджети от 60-70 % от заработката и утре собственикът на болницата ще ни търси отговорност защо не сме си потърсили парите, коментира Гавраил Гевезов. Свищовската болница има да получава още 132 000 лв. от РЗОК, няколко пъти кредитори блокират сметките, следват запори на имуществото. Спасих се в погасителни планове към фирмите за лекарства, храна и др., но и тях не мога да изпълнявам, призна Гевезов.
Касата ни дължи над 600 000 лв. от неизплатена дейност, отчете д-р Кожухаров. Болницата едва има пари за заплати, а за лечение трупа все повече дългове. Нека съдът прехвърли на�?ите задължения на касата и тя да ги плаща, категоричен е той. Сега големият проблем е, че дължимите пари от здравната каса счетоводно са отразени и стационарите излизат на печалба. В същото време лечебните заведения са затънали в дългове.
Ние ще претендираме и за лихвите по забавените плащания, които са приблизително по 1 % на месец. Ще търсим и обезщетения за пропуснати ползи и нанесени щети, каквито са лихвите към доставчиците. Те са допълнителни загуби и вреди за болниците, каза още д-р Кожухаров.
Болницата в Елена също търпи загуби от неизплатената дейност и докторите работят почти без пари. Управителят д-р Йордан Жезанов заяви, че ще съди здравната каса за дължимите суми.
Вчера до провеждането на националната среща болницата в Павликени още не бе�?е ре�?ила дали да съди касата. Малко по-късно обаче управителката д-р Ренета Кръстева заяви, че и те ще заведат дело.
От април дължим на болниците в областта около 3,5 млн. лв., призна �?ефът на РЗОК д-р �?ван �?ванов. Той обаче подчерта, че има голям преразход на бюджета за болнична помощ. Все пак финансовото министерство е обещало допълнителни 65 млн. лв. за болниците в страната. Така на�?ият годи�?ен бюджет за болниците в областта ще бъде увеличен до 28 млн. лв., коментира д-р �?ванов.

�?зточник Янтра Днес

RSS за коментарите

Публикувайте коментар.