Новини от Елена

Болниците в Елена и П. Тръмбе? искат да се преструктурират

Болниците в Елена и П. Тръмбе? искат да се преструктурират в лечебни заведения за долекуване и рехабилитация, съобщиха зам.-кметове на общините. Стационарите вече са подали заявки в здравното министерство и до Националното сдружение на общините. Те ще имат възможност да кандидатстват с проекти за финансиране, осигурено от европейски фондове. За целта за страната ни са предвидени 150 млн. лв.
Преди десетина дни здравното министерство разпрати спе?ни покани до общините да ре?ат дали да имат болници за долекуване, или не. Срокът за това бе?е една седмица. Вече е направен списък на желаещите. Кандидатите обаче ще бъдат прецизирани по това дали в един район има нужда от такава болница, самите стационари трябва да могат да лекуват най-малко по пет клинични пътеки и да имат договор в РЗОК за последните две години. Новите клинични пътеки за долекуване вече са определени и публикувани в “Държавен вестник”. Очаква се тяхното остойностяване.
Ако бъдат одобрени проектите на болниците в Елена и П. Тръмбе?, те ще получат целеви средства по ОП “Регионално развитие” за ремонти и оборудване. Видът на оборудването ще бъде такова, съобразено със стандартите за долекуване на определените заболявания и  необходимите дългосрочни грижи. Новите болници ще имат и транспорт, с който да превозват пациенти до най-близкия стационар за активно лечение за изследвания и консултации.
Както “Янтра ДНЕС” вече писа, болницата в П. Тръмбе? фалира, защото не можа да сключи договор със здравната каса за повече клинични пътеки, с които да се издържа. Докторите се разбягаха и сега общината разчита на джипитата, специалистите и филиала за Спе?на помощ.
В Елена не се стигна до фалит, но болницата едва крета. Миналата година по проект бе изграден хоспис в затвореното хирургично отделение, но и той е на ръба на оцеляването. Единственото спасение на стационара е той да се преобразува в лечебно заведение за долекуване и рехабилитация.

?зточник Янтра Днес

RSS за коментарите

Публикувайте коментар.