Новини от Елена » Социално слаби от областта получиха 130 тона храни от БЧК

Социално слаби от областта получиха 130 тона храни от БЧК

130 т храни от първия тран�? на интервенционните запаси на Европейския съюз получиха над 9000 социално слаби във Великотърновска област. Това съобщи Димитър Русев, директор на БЧК. Организацията е оторизирана да раздава помощите.
Правоимащите получиха по 6 кг ориз, по 1 кг захар и спагети, 1,2 кг макарони и 400 г бисквити. Тази година социално слабите са били подготвени за кампанията, раздаването е преминало без опа�?ки и разправии на пунктовете, отчете Русев. По изпълнителни са се оказали хората от селата, където по предварителните списъци над 90 процента от тях са получили продуктите. На трудно подвижните баби и дядовци храните са занесени вкъщи, уточни �?ефът на БЧК.
Общо 75 на сто от осигурените 173 т. хранителни продукти са раздадени на първия тран�?. Причината е, че кампанията е стартирала през лятото, когато повечето от хората отиват на почивка или при близки. Това важи особено за големите градове, където са раздадени само 60-70 на сто от помощите. Останалите количества обаче ще бъдат прехвърлени към втория тран�?, който започва от 23 август и ще продължи до 8 септември. Социално слабите ще получат същите продукти, плюс бра�?но. Ще има и трети тран�? от 18 октомври до 12 ноември, съобщи Русев.
9453 ду�?и в областта трябва да получат храни от интервенционните запаси. Количествата, които останат, ще бъдат раздадени на социалните заведения.  В края на 2009 г. европейските храни и продукти спасиха от глад пациентите  на психиатричната болница в Церова кория. Цената на един храноден на болен бе�?е спаднала под 1 лв.

�?зточник Янтра Днес

RSS за коментарите

Публикувайте коментар.