Новини от Елена » Позиция: По-добре мотополигон, отколкото пустеещи земи

Позиция: По-добре мотополигон, отколкото пустеещи земи

В далечната 1981 година група ентусиасти правят първото трасе за състезания по мотокрос в края на Елена, до Пърчевци, върху пустеещи и обрасли с тръни баири и с това поставят основите на мотоциклетния спорт в града. Сред тях бях и аз. Вече тридесет години тренират и се състезават малки и големи любители на този мъжествен спорт.
В последните три години се наложи изменение на пистата, за да отговаря на европейските стандарти и изискванията за безопасност. Преди да бъде предприето обновяването на трасето, се проведе устно допитване до собствениците на вече върнатата земя, т.е. на баира, които живеят в общината. Никой не възрази, всички бяха убедени, че нещо трябва да се направи върху пустеещите земи, обрасли с трънки.
Община Елена вложи много средства в реконструирането на пистата с убеждението, че прави добра инвестиция за настоящето и идните поколения и добра реклама за града ни. По-добре младите хора да тренират и се състезават на мотополигона, отколкото да форсират мощните мотори по ?осетата.
Аз като бив? състезател по мотокрос искам най-искрено да споделя, че като чуя рева на моторите, сърцето ми трепва. Възрастта и здравословното ми състояние не позволяват да се състезавам, но се радвам на младите състезатели.
?мам няколко декара земя на мотополигона. С желание помагам за облагородяване на района, защото кому е нужна пустееща земя и не е ли по-добре младите да тренират, отколкото да отсядат в кръчмите. С когото и от собствениците да съм говорил, всички са доволни от направеното, изказват готовност за преотстъпване на пустеещата земя на общината.
Земята, върху която е направен мотополигонът, е завещана от на?ите деди. ? ако сега ни гледат отнякъде, съм сигурен, че ще бъдат доволни, че не допуснахме земята да пустее, че младите мъже мерят сили с най-добрите, че малки деца се учат и отдават на този мъжествен спорт.
Стоян Велев СТОЯНОВ
град Елена

1 коментар »

 1. Гражданин написа:,

  29.05.2010 at 17:27

  Типично!
  Пак искаме да подчиним частния интерес на общите интереси.
  Ама научете се, че това време вече отмина!
  Щом си е моя земята, ще си я правя каквото аз искам, а не каквото някой друг иска или за нечии дейности е интересно. Ако искам ще я работя, ако искам ще я оставя да пустее.
  Ами като толкова много ви трябва тази частна земя, купете я! Като толкова много ви е мила гюрултията на този мотокрос и двудневното му чудо обезпечете си го, АМА ЗАКОННО!
  Защото това, което сега се прави е НЕЗАКОННО.
  Колкото до ВАШ?ТЕ деди, те може и да са доволни, но защо мислите, че и МО?ТЕ деди са такива?
  Едва ли са спастряли пари за ниви, които сега ерозират и хумусния им слой си заминава. А идете и ги работете вие!

RSS за коментарите

Публикувайте коментар.