Новини от Елена » Джипитата ще преглеждат само срещу заплащане

Джипитата ще преглеждат само срещу заплащане

Общопрактикуващите лекари в областта от днес започват да преглеждат пациенти само срещу заплащане, съобщи за „Борба” председателят на Регионалното сдружение на общопрактикуващите лекари д-р Христо Димитров. „Спираме да работим със здравната каса, което означава, че ще бъдем в кабинетите си, но за дейностите по здравна каса пациентите ще трябва да си плащат по ценоразписите, които отдавна са пред всеки кабинет, но никой досега не им е обръщал внимание”, обясни още д-р Димитров. Спе�?ните случаи ще бъдат препращани към звената на Спе�?на помощ, обясни още �?ефът на търновските джипита.
На общо събрание на 150-те джипита от областта в петък бе взето ре�?ението за тези действия. Общопрактикуващите лекари излязоха с декларация против НЗОК.
„Здравноосигурителните вноски се пренасочват за неясни цели, вместо да се използват само и единствено за здравето на обществото. Ли�?ени сме от възможността да лекуваме своите пациенти по правилата на добрата лекарска практика”, пи�?ат джипитата. Във връзка с това са взети няколко ре�?ения. „Прекратяване на дейностите, заплащани от НЗОК, и преминаване към ке�?ови разплащания за извър�?ените медицински дейности от 8 март до превеждане на дължимите суми. Тези действия ще се повтарят от 1-о число на всеки месец при неиздължаване от страна на НЗОК до последния работен ден на предходния месец”, пи�?е още в декларацията на медиците. Те започват и юридически процедури към НЗОК за изплащане на дължимите суми и лихвите по просрочванията.
Както „Борба” писа, лекарите в областта запла�?иха здравната каса, че ще заведат съдебни искове заради забавените им пари. Днес предстои извънредно събрание на Районната колегия на Българския лекарски съюз във Велико Търново, на което ще бъдат взети ре�?ения за мерките, които ще предприемат от съсловната организация, съобщи за „Борба” �?ефката на БЛС – Велико Търново, д-р Марияна Кирилова. „Ние подкрепяме протеста на общопрактикуващите лекари”, каза още тя вчера.

�?зточник вестник Борба

RSS за коментарите

Публикувайте коментар.