Новини от Елена » Архиерейска служба в с. Марян

Архиерейска служба в с. Марян

За празника „Св. Преображение Господне“, на който празнува и светата обител в село Марян, Негово Високопреосвещенство Великотърновският митрополит Григорий възглави света литургия в храма на манастира.

В съслужение с него в службата участваха архимандрит Емилиян, игумен на манастира „Св. Марина“ в село Каран Върбовка, Русенска епархия; протойерей Валентин Георгиев и отец Александър, който е ефимерий на Марянския манастир. Гост на празника бе и игумения Анисия, сестра на Батошевския манастир „Въведение Богородично“, намиращ се край Габрово.

В проповедта си митрополит Григорий говори за празника и за случило се с апостолите Петър, Яков и Йоан на планината Тавор, които станали свидетели Господ Иисус Христос да беседва със Св. пророк Моисей и Св. пророк Илия и са видели, както се пее в тропара на празника, Славата Господня, като митрополитът направи и препратки към съвременното ни общество и начина на живот, който водим.

В края на службата, на която за голяма радост присъстваха не малко млади хора Негово Високопреосвещенство раздаде осветени икони на Св. пророк Илия и на канонизирания в началото на тази година Св. Серафим Софийски Чдотворец.

Макар по време Богородичния пост на този празник се разрешава риба, от която бе раздаден рибен курбан за здраве и благословение на манастира и жителите на село Марян, приготвен от сестра Анастасия.

Тропар на празника:

Преобразил Си се на планината, Христе Боже,
като Си показал на Твоите ученици славата Си, доколкото можеха,
да възсияе и над нас, грешниците, Твоята присносъщна светлина
по молитвите на Богородица, Светодателю, слава на Тебе.

RSS за коментарите

Публикувайте коментар.